04.07.2024.

18:00

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović objasnio je kako su nastale sve države koje su kao Libija.

Informer

Darko Obradović i Nikola Šainović

-Kolonijalne sile su povukle linije na karti. U Libiji ne postoji jedan narod, već velika plemena. Ti plemenski sukobi obeležavale su sve zemlje Bliskog istoka. Svim tim zemljama vladali su diktarorski režimi. Ipak, Gadafi je kopirao delegatski sistem. On je imao nacionalne kongrese. Socijalno je tačno da je on davao velika sredstva za svoje građane. Oni su imali neviđene beneficije. Većina tog naroda su bili beduini, a on im je napravio kuće. Jedan od njegovih najvećih poduhvata je dovođenje vode iz Nila. To je tunel za tok vode kroz koji može kamion da prođe. Cilj je bio da se vrati nekadašnji izgled pre nego što je postala pustinja. To je uspeo, ali nije promenio svoj sistem vlade. Ponekog pukovnika je smenjivao i držao gvozdenu pesnicu. Što se tiče zapada, govorilo se o rušenju dolara. To nije istina, nije to taj odnos snaga. Gadafijeva služba priznala je da je podmetnula ekploziv British airwaysa. Gadafi je platio milijardu i ta priča je zatvorena. On je imao ideju da pravi neki savez država protiv Amerike. To je nudio i nama, nudio je i Miloševiću. Nismo ušli tada u tu priču. Bila je borba za to ko će kontrolisati libijsku naftu- rekao jeŠainović.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu rakao je da su one države koje su tražile bombardovanje Libije htele su da se Gadafi skloni. To nije Amerika, već su to libijske komšije.

Informer

Darko Obradović

-Prvo treba biti precizan: doneta je svetska odluka da Gadafi mora da ode sa vlasti. O njemu se i dalje pišu knjige i analizira se. S jedne strane,  Gadafi je taj koji je investirao resurse od južne Azije, preko Afrike, pa sve do Južne Amerike. Komuniste je podržavao u Japanu. Podržavao je i zaklete katolike u Irskoj. On je tvorac koncepta džamahirije. Moramo da shvatimo da od 2010 do 2011. gori Egipat, Tunis, Mroko, Sudan, Čad i Libija. Egipat je imao muka, ali i oni su konsolidovani. U Libiji je bilo najvše unutrašnjih protivurečnosti. Problem u Libiji je u tome što ima mnogo organizacija koje nisu objedinjene. Religija ne znači mnogo za njih. Zašto je Gadafi ubijen? Samo zato što nije hteo da prihvati ni jedan azil. On nije hteo da se evakuiše. On je bio fanatik koji je umro za svoje ideje. One sekunde kada se priznala tranziciona vlast u Libiji, oni su te sekunde imali problem. Svi koji su bili protiv Gadafija ulaze u međusobni sukob. U svakom slučaju, treba realno sagledavati događaje. Da je došlo do mirne tranzicije, Gadafi bi bio živ i moguće je da bi čak pobedio na sledećim izborima- rekao je Obradović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: