07.07.2024.

09:08

Foto: Miloš Rafailović

TV

Haos u Francuskoj nakon izbora! Nakon drugog kruga najgore prolazi Makron? (VIDEO)

Politički filozof Dragoljub Kojčić rekao je da se Makron našao u takvoj situaciji da mora ili da povuče rizičan potez ili da prepusti vlast. 

Informer

Dragoljub Kojčić

-Imali smo izbore u Iranu gde se možda nije očekivalo da će se zauzeti tako reformski stav. Ono što se događa u SAD-u takva je politička atmosfera da sugeriše neke revolucionarne promene. Ukrajina predstavlja jednu vrstu lanknus papira onoga što se dešava u globalnim odnosima. To je zamišljena politika u kojoj će se izgubiti svako pravo na identitet i suverenizam. Imamo jedan blok zemalja i građana čak i u SAD-u koji navijaju za Trampa. Ovde se radi o tome da se polarizuju stvari: imamo one koji žele da manipulišu svima ekonomski i oružanim snagama. Ovo čovečanstvo ima svoj modus opstanka samo ako se poštuju sve razlike. Nasilje nad identitetima i posebnošću je izazvalo konflikte. Ovo podseća na De Golovu doktrinu da je prava EU do Urala. Bez Rusija ne može da se zamisli kompaktna evropska zajednica. Francuska bi morala dobro da razmisli o svojim odnosima sa Rusijom. U Africi su veoma prisutni Rusi sa svojim idejama. Francuska ima 50 nuklearnih centrala, a gorivo za to su bile rude u Nigeru. To što je Francuska morala da se povuče iz Nigera uticalo je na njihovu ekonomiju kao embargo na ruski gas na evropsku ekonomiju - rekao je Kojčić.

Analitičar prof. dr Miloš  Laban istakao je da termin "ultra desničari" nije adekvatan.

Informer

Miloš Laban

-Pravi termin bi bio suverenisti. De Gol je svojom politikom uveo praksu da je nacionalni interes iznad svih drugih interesa. On je čak izveo Francusku iz NATO pakta. Oni pre svega propagiraju da se francuska politika okrene u pravcu njihovog interesa. Nije interes Francuske da zastupa trend udaranja po Rusima. Ovo je već treća generacija Francuza koja lepo živi i više niko neće da uzima pušku u ruke i da udara na Ruse. Ako se usudim da kažem, vezano za događaje koji su prethodili, u svim tim događajima zaobilazi se ono vreme žutih prsluka. Tu se radilo o predstavnicima koji su zastupali ideje te levice. Nije realno da se glasovi ujedine protivnacionalnog okupljanja jer ono nije na vlasti. Kad je glasanje protiv, to je protiv onih koji su na vlasti, a ne onih koji nisu. Nije realno očekivati neuspeh. Mislim da će najgore proći Makronovi koji će se vrteti oko 90 mandata. Sve zavisi od toga za koga će glasati birači koji nisu za nacionalno okupljanje- naveo je Laban.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: