07.07.2024.

10:03

Foto: Miloš Rafailović

TV

Rat u Ukrajini vodi se zbog litijuma? Rudnik ove rude u Srbiji mogao bi da traje više od 40 godina! (VIDEO)

Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da Ukrajina kao celokupna teritorija ima 42 miliona hektara obradive zemlje.

-Kritični minerali su oni minerali koji su potrebni za svakodnevnu proizvodnju u određenoj industriji. Njih ima malo na Zemlji. Ako govorimo o uglju, u Ukrajini je četvrti najveći basen uglja u Evropi. Neke procene su da Ukrajina sa tim kritičnim mineralima poseduje oko 10 bilijardi dolara. Ukrajina je prva u Evropi po proizvodnji uranijuma, bez Rusije, šesta je po proizvodnji titanijuma, po galijumu je druga po svetu... Ona je do rata bila izvoznik električne energije, a sada je postala uvoznik. Na teritoriji Dombasa radilo je 115 rudnika uglja do rata. Sama hidroelektrana na Dnjepru je dosta oštećena. Nuklerana elektrana u Zaporožju  radi, ali ne radi. Kada govorimo o litijumu, nemački institut je pronašao ležište u Ukrajni. Ruska federacija poseduje 1,5 miliona tona rezervi litijuma. Rusija je po tome osma ili sedma sila na svetu- rekao je Nebojša Obrknežev.

Informer

Nebojša Obrknežev

On je rekao da, kada pogledamo kartu Ukrajine, možemo videti da će i centalni deo biti zauzet od strane Rusije.

-Sada imamo situaciju da ne znamo koliko ima stanovnika u Ukrajini, iz dana u dan se smanjuje teritorija pod kontrolom ukrajinske države. Dombas je vrlo bogat mineralima. Izvukao sam određene podate koje niko na televizijama nije objavio. Često mi od ove opozicije i zelenih aktivista čujemo da se nigde to ne iskopava. U Finskoj govorimo o rudniku otvorenog kopa. Proizvodnja litijum karbonata preko 9000 tona i to iskopavanje trajalo bi dvadesetak godina. Austrija ima podzemni rudnik koji bi trajao oko 10 godina, u SAD je oko 30 godina trajanja rudnika, Protugal ima otvoreni kop koji bi trajao oko 11 godina i onda imamo Srbiju gde je sam projekat na čekanju i govorimo o rudniku koji bi trajao 40 i više godina. Žao mi je što su ti takozvani zaštitari krenuli prvi u tu negativnu kampanju- rekao je Obrknežev.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: