Autor: Informer.rs

07.07.2024.

17:00

Foto: Aleksandar Jovanović Cile/Tanja Andrić

TV

Marin Le Pen nakon izbora kreće u bitku za predsedničku fotelju? Makron na pragu potpunog fijaska! (VIDEO)

Prof. dr Branko Nadoveza ističe da je stranka Marin Le Pen menjala ime, a i stav. Takođe kaže i da je desnici teško da dođe na vlast zbog francuske liberalne politike prema migrantima.

- Nacionalno okupljanje je promenilo ime iz front u okupljanje, da ne bi ispalo da su ekstremna desnica. Jednostavno Marin Le Pen ne žele vlast, jer bi to bilo previše teško za njih, jer je imigracija mnogo uticala na Francusku. Marin Le Pen može da izgubi poverenje građana, ako ne prihvati odgovornost vlasti. Prednost Francuske je što nema istoriju fašizma i nacizma, kao što se to desilo u Italiji i Nemačkoj. Francuska vodi liberalnu migrantsku politiku prema svojim kolonijama - objasnio je Nadoveza.

Informer

Dr Stanislav Sretenović, istoričar, navodi da se vidi na osnovu dosadašnje izlaznosti, da će francuski parlament biti podeljen na tri bloka.

- Francuzi su zainteresovani za izbore što se može i videti u izlaznosti, ali izlaznost više odgovara centru Makrona i levici koja je u istom bloku. Na osnovu dosadašnje izlaznosti možemo da kažemo da budemo sigurni da će francuski parlament biti podeljen na tri bloka, a desnica će imati najveći broj poslanika - rekao je Sretenović.

Prema rečima Sretenovića, Le Pen želi da osvoji vlast i da dođe na mesto predsednika 2027. godine.

- Le Pen da ne želi vlast ne bi njena stranka učestvovala na izborima. Bitan faktor kod nacionalnog okupljanja su predsednički izbori 2027. godine. Gospođa Le Pen želi da osvoji vlast i da dođe na mesto predsednika. Ovi izbori će da posluže kao priprema za predsedničke izbore, jer Makron neće imati pravo da se ponovo kandiduje, pa će Le Pen imati priliku da osvoji vlast - zaključio je Sretenović.