Autor: Informer.rs

08.07.2024.

08:54

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Neviđeni obrt u Francuskoj! Juriš Marin Le Pen nije uspeo, Makron izgradio bedem sa Melanšonom! (VIDEO)

Dr Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, ističe da su se na izborima udružili Makron i Melašon protiv Le Pen.

- Rezultati su malo iznenađujući, ali i nisu toliko s obzirom na francuski izborni sistem. U drugom krugu došlo je do udruživanja Makronove partije i levičarske stranke, a to udruživanje je dovelo do toga da Le Pen ne osvoji glasove i u drugom krugu. Makron sada treba da sarađuje sa Melašonom koji jeste levičar, ali je antiglobalista, kao i Le Pen. Juriš Nacionalnog okupljanja nije uspeo, Makron i Melanšon napravili bedem - rekao je Lukić.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da Melašon ima pozitivan stav o Srbiji, ali i dodaje da u Francuskoj i dalje postoji duh slobode i promene.

- Melanšon je ranije danvao mnogo izjava koje idu u prilog Srbiji. Davao je pozitivne izjave za Kosovo i Metohiju, uvek pozitivan stav o Srbiji, ali je pitanje da li će zadržati i taj stav kada dođe na vlast. Francuzi su specifični, tj. ona stara Francuska. Duh slobode i promene i dalje postoji u Francuskoj, iako je pod uticajem globalizacije i imigracije. Mbape treba da igra fudbal i da se ne bavi politikom. On misli da treba da predstavlja stav migranata, ali on je samo bogati imigrant - kazao je Lukić.