08.07.2024.

16:56

Foto: Zoran Sinko

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Novinar iz Pariza Saša Pešić uporedio je današnju situaciju sa situacijom iz  2002. koja je bila vrlo slična.

Informer

Saša Pešić

-2002. godine Žan Mari Lepen je ušao u drugi krug vrlo neočekivano. Od tada mi imamo slične situacije da nacionalno okupljanje osvoji dobar rezultat, a onda se stvori blok koji im ne dozvoli da dođu na vlast. Ovaj put je nacionalno okupljanje osvojilo istorijski uspeh. Makron je izašao sa izjavom da ako pobedi krajnja levica ili krajnja desnica da će doći do građanskog rata. Tada su neodlučni građani ipak su se opredelili za Makrona. U Francuskoj i svugde se priča o pobedi levice. Izbor poslanika za Pralament je malo čudan da stranka koja dobije najveći broj glasova nema najveći broj poslanika. Stranka Emanuela Makrona ima više poslanika sa 13% glasova manje. U drugom krugu imali smo oko 400 kandidata nacionalnog okupljanja koji su pobedili u prvom krugu, a oko 80 koji su došli u drugi krug. Francuska ima niz izazova sa kojma se mora suočiti, a prvi su Olimpijske igre. Na prvo mesto Francuzi stavlja ju imigraciju, drugo je kupovna moć, a treće je bezbednost, koju bih ja povezao sa migracijama- rekao je Pešić.

Politikolog Vladimir Kljajić istakao je da je situacija izuzetno kompleksna.

Informer

Vladimir Kljajić

-Lepen je na neki način bila nesigurna. Njena stranka bila je okrenuta mekšem stavu prema Rusiji. Makronov premijer podneo je ostavku zbog toga što više nemaju tu podršku. Sada je jako teško formirati vladu koja će biti stabilna. Imamo ovog meseca i Olimpijske igre; Francuska se mnogo zadužila. Postavlja se pitanje da li je on trebao uopšte da raspisuje ove izbore. Mislim da će ipak da će se stvoriti neka kohabitacija. Izbori su bili dobar ventil da se pokaže nezadovoljstvo, ali da druga strana da jasan odgovor. Mislim da Francuska ima stabilan sistem u smislu predsednika koji ima velika ovlašćenja. Kandidati desnice ne libe se da pokažu javno taj rasizam koji je prisutan. Vi sada možete otvoreno da pokazujete rasizam i nećete biti zbog toga sankcionisati. Govor mržnje često prerasta u otvoreno nasilje. Partija Marin Lepen jeste umekšala svoje stavove, ali rasizam je i dalje prisutan. Jedinstveni su u stavu kada je u pitanju Ukrajina. To je pitanje koje će najbrže da zatvore u pregovorima u koje budu ušli- rekao je Kljajić.

Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon komentarisao je situaciju u Francuskoj u kontekstu drugog kruga izbora.

Informer

Milutin Ilić

-U drugom krugu su centristi okupljeni oko Makrona napravili dogovor sa ujedinjenim levičarima, socijalistima i ostalima da povuku kandidata i to im je i uspelo. Ipak, to se sada vraća kao bumerang političkoj partiji koju zastupa Makron. Sada je takav raspored snaga da je vrlo složeno sastaviti vladu, a 18. jul je zakonski rok kada se mora konstituisati francuski Parlament. Biće problema, a to dokazuje odbijanje ostavke premijera Francuske. Predsednik u Francuskoj ima veća ovlašćenja nego ovde ili u Češkoj gde ja živim. On će zadržati jedno vreme ovog premijera  s obzirom da je Francuska domaćin Olimpijade. Sastaviti novu vladu biće izuzetno veliki izazov za francusko društvo- rekao je Ilić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: