08.07.2024.

22:12

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Samit NATO-a odlučuje o sudbini sveta! Amerikanci koriste Ukrajnu kao poligon za ispitivanje raketa! (VIDEO)

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije istakao je da je današnja situacija izuzetno specifična.

Informer

Srđan Miletić

-Mi smo u okruženju NATO-a. Na samom Kosovu nalazi se NATO vojska. To je proizvod devedesetih godina. Mi silom prilika ne možemo da izbegnemo. Sistem moći je tu u pitanju. U kratkom periodu smo imali prisustvo Rusije na KiM, ali su se oni pokupili i otišli, a ostao je NATO.  NATO je zacrtao da ubaci u NATO zapadni Balkan, a jedina prepreka na tom putu je srpski narod. Jedino su interesi večni, sve ostalo je pitanje politike. Kao što ne uvodimo sankcije Rusiji i po cenu lošeg imidža, tako isto moramo da popravljamo odnose sa Zapadom jer samo to daje balans našoj nezavisnoj politici. To je izuzetno komplikovano. Mi živimo u dinamičnom svetu, svetu promena! Srbiji odavno nije bilo teže da artikuliše svoju poziciju nego danas- rekao je Miletić.

On je komentarisao situaciju u NATO-u, ali i situaciju Mađarske, Nemačke i Francuske u Evropi i u svetu.

-Mi živimo u dinamičnom svetu. Promene su jedina konstatnta. Sada imamo totalno novu desnicu. Stvaraju se koalicije u Nemačkoj, a sada dolazi do resetovanja odnosa. Ne radi se o tome da li ste samo za NATO, već za koju ideologiju ste. Mađarska je članica NATO-a, ali ne prihvata ideologiju. To je nova koncepcija. U novembarskim izborima u SAD-u ćemo dobiti mnoge odgovore. Nama predstoje nemački izbori i nejasna situacija u Francuskoj. Novi izbori tamo mogu da podrazumevaju i predsedničke izbore. Ako neko veruje da mu je sve jasno, grdno se prevario. U Slovačkoj sam video kadar gde se vidi biskup. Vatikan ima svoje interese koji se ne podudaraju sa ovim liberalnim sturjama u Evropi. S moje tačke gledišta, svi traže nove saveze, sve je aktivno i ovde se radi o mnogo široj borbi nego što su nacionalni interesi. Radi se o dubokoj ideološkoj borbi koje vrednosti treba da baštinimo- rekao je Miletić.

Dr. Dragan Petrović ispred Instituta za međunarodnu politiku i privredu komentarisao je situaciju u Francuskoj.

Informer

Dragan Petrović

-Vidite kakva je situacija u Francuskoj. Vi se suočavate sa tim da presipate iz šupljeg u prazno. Imali smo u drugom krugu da je antiglobalista Melanšon rekao: nemojte dati Marin Le Pen ni jedan glas. Marin Le Pen daje cik-cak izjave, ali ona ne podržava slanje vojske u Ukrajinu. Imamo nacionalni front. Imamo rezultate po okruzima ko je gde dobio. 143 je dobilo nacionalno okupljanje. To su prostrane teritorije. Za nacionalno okupljanje juče je glasalo deset miliona Francuza. Za levicu koja je dobila najviše mandata sedam miliona, a za Makrona sedam miliona. Vi potirete nacionalno okupljanje kao nekoga ko nije naklonjen americi. Melanšon podržava Arape kontra Izraela i ne protivi se migracija, a Marin Le Pen suprotno i tu je njihova tačka sukoba- rekao je Dragan Petrović.

On je rekao da je u Velikoj Britaniji, nakon izbora, došlo do toga da su laburisti diobili mnogo više mandata nego što imaju biračkog tela.

-Što se tiče Medvedeva, on je dobio ulogu jastreba. Mi prisustvujemo trusnom području preoblikovanja svetskog poretka. Stvari se ne odvijaju u pravoj liniji. Kada se odmaknemo, svetski poredak se ipak pomera ka multipoalrizmu. Po BDP-u kupovne moći Rusija je izbila na četvrto mesto u svetu. Čak i ovi pokazatelji nisu konačni jer je jedan značajni deo ruske ekonomije van radara MMF-a. Rusija ima zaista potencijale. Kada bi ona bila u rangu sa Italijom, ona ovo ne bi mogla da izdrži. Mi već vidimo jedan novi svet, ali često od drveta ne vidimo šumu. Na Zapadu jeste situacija veoma složena, NATO i dalje dominira, EU je i dalje značajna. Ipak, ŠOS i BRIKS napreduju- rekao je Petrović.

Pukovnik specijalnih jedinica u penziji Srbobran Radić rekao je da je činjenica koja ne sme da se ignoriše jeste da je NATO bio i ostao neprijateljska formacija prema našoj zemlji.

Informer

Srbobran Radić

-Oni nisu nas bombardovali, već su izvršili agresiju na našu zemlju. Znamo dobro na koji način su došli na naše KiM i kako su se raspodelili. Nećemo zaboraviti da su Nemci posle Drugog svetskog rata streljali ljude u onom vozilu. Njihov izviđački avion Boing RC2 i RC3 kruži dva puta. Nije njima bio cilj samo taj deo. Cilj je da se vidi gde su naše snage raspoređene. Važno je napomenuti da mi imamo partnerske odnose sa NATO-om, ali to je samo na nivou razmenjivanja informacija. Imamo pojedine zajedničke patrole. Nama je najbitnije da se držimo Rezulucje 12/44 i da od toga ne odustajemo. Svaka obuka podrazumeva pripremu, ali mentalna odluka čoveka da brani svoju zemlju je najvažniji element- rekao je Srbobran Radić.

On je komentarisao na koji način rat vodi Ukrajina, a na koji Rusija. Objasnio je na koji način Amerika iskorišćava Ukrajinu.

-Imamo nekoliko varijanti raketnih sistema. Amerikancima je glavni cilj da isprobaju rakete. Oni nemaju poligone za ispitivanje. Oni ih rade u nekoliko varijanti. Činjenice je da ove atakamse koriste iza Odese i to krišom sa raketnim čamcima pod izgovorom da je to sam smena nekih njihovih jedinica. Skriva se od naroda da su sve njihove rakete punjene plutonijumom i uranijumom. Oni te iste raketne bombe koriste da gađaju civilno stanovništvo na plaži. Ja u celoj priči vidim da Rusi sada prelaze na ofanzivna dejstva po dubini. Gađaju mesta gde se vrši obuka ljudi kao i mesta koja služe kao aerodromi za F16. Cilj je da se pokaže da Ukrajina ima snage i mogućnosti da uzvrati Rusima. Pogledajte koliko se svaki dan povećava teritorija koju zaokružuje Rusija. Pogledajte kako Ukrajina vrši mobilizaciju! Mobilizacija je tako proračunata da se tačno zna koje će snage i jedinice biti na kom prostoru. Ne može se mobilizacija vrši po prodavnicama i parkovima. Amerikanci koriste međunarodne vode i zloupotrebljavaju ih da bi kasnije gađali raketama- rekao je Radić.