Autor: Informer.rs

10.07.2024.

09:29

Foto: Informer

TV

Za Srbiju iz više razloga nije dobro to što Makron slabi! Uspeh levice na francuskim izborima je bio neočekivan! (VIDEO)

On ističe da je situacija u vezi sa formiranjem vlade u Francuskoj postala vrlo kompleksna nakon ovih izbora.

- Makron je doživeo dva iznenađenja. Dominaciju desnice na evropskim izborima, a došlo je i do neočekivanog uspeha levice na ovim (francuskim) izborima. Uvek je ideja da se spreči prodor desnih ideja. Dobili smo jednu prilično složenu situaciju za formiranje vlasti. Čitav niz pitanja. Ne mislim da Makron treba da podnese ostavku, niti da je realno. Ni za Srbiju nije dobro što Makron slabi, iz više razloga. On je pokazao određen kapacitet da razume Srbiju i moglo se s njim raditi. Francuska nema toliku tradiciju tih koalicionih, odnosno ekspertskih, vlada. Jeste levičarska koalicija ostvarila neočekivan rezultat, ali i desnica je osvojila više nego ikad. Desnica osvaja glasove raspirivanjem straha od migranata, a centar i levica raspirivanjem straha od desnice - poručuje Vuković.

Informer

Aleksis Trude

Profesor dr Aleksis Trude se uključio u program iz Francuske putem video-linka.

- Ljudi, kada glasaju, imaju u vidu samo ono što su im rekli najveći novinari na dve-tri televizije. Ovde republikanski front je odlično realizovao svoje ciljeve i zato, da Makron ide tri dana van zemlje, što nije viđeno u istoriji Francuske, niko ne reaguje na to... Atmosfera ovde je vrlo čudna i Makron u njoj može da pravi sve što hoće. Vrlo čudna situacija. Sigurni smo da će biti nereda od strane Melanšona. S druge strane, vlast će odgovarati sa strogom represijom. Represija policije je ogromna ovde. Francuzi su navikli, još od "žutih prsluka" - rekao je.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: