Autor: Informer.rs

11.07.2024.

09:10

Foto: Foto: Pedja Milosavljević

TV

Naši neprijatelji su naoružani i motivisani, moramo se braniti ako nas napadnu! Bili smo žrtva sukoba u Bosni, a označeni smo kao negativci! (VIDEO)

On ističe da probleme iz devedesetih godina prošlog veka ni do dana današnjeg nismo uspeli da rešimo.

- Ono što smo mi za ovih 30 godina kao nacija mogli da učinimo kad je u pitanju kultura sećanja stradanja našeg naroda, malo je učinjeno. Mi smo označeni kao negativci, iako smo bili žrtva tog sukoba. Mi možemo da oplakujemo sami sebe, ali nama niko neće pomoći sem nas samih. Ponašanje naših neprijatelja ne sme da nas iznenađuje iz godine u godinu. Mi ne možemo nikako izbeći da se branimo ako budemo napadnuti. Izjave rukovodstva iz Sarajeva su ratohušačke. Za tu vrstu sukoba se moramo spremati. Oni se naoružavaju i pokazuju svoje naoružanje, pre svega dronove. Oni imaju saveznike u našem okruženju, prvenstveno teroriste na Kosovu i Metohiji. Naši neprijatelji su naoružani i motivisani - rekao je Đurđev.

Informer

Branimir Kojić

Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih, uključio se u program putem video-linka i podelio svoje tragično iskustvo iz rata u Bosni tokom kog je bio malo dete.

Ja sam bio jako mali kad mi je otac poginuo. Sećam se da smo bili jako gladni tog dana kad je otišao. Išao je da traži brašno u opštinu, ali nisu mogli da mu daju. Otišao je sutradan, a mojoj majici su umesto brašna dali poruku da je on umro. Godinu dana nisam čuo glas moje majke. Sećam se da je bila puna crkva crnih marama. Većina žena je bilo u žalosti. Moj otac je poginuo u jednoj zasedi, kada su muslimani u čisto etničko srpskom selu mučki ubili. On je izmasakriran. Od tog trenutka počinje naš životni pakao jer smo bili prepušteni sami sebi. Više smo legali gladni nego siti. Nismo imali šta da obučemo. Pomoć nam je pružila tetka iz Šapca. Živeli smo jako skromno i sećam se tih sirena i straha. Uvek je majka držala torbu spremnu za eventualni beg. To ostavlja posledice na vas. Mi smo znali da nemamo šta da jedemo - ispričao je.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: