Autor: Informer.rs

15.07.2024.

08:49

Foto: informer/EPA

TV

SPECIJALNI PROGRAM TELEVIZIJE INFORMER! Bajdenove službe bezbednosti učestvovale u atentatu na Donalda Trampa?! (VIDEO)

Specijalan program televizije Informer o atentatu na Donalda Trampa možete uživo pratiti na Informer TV

Greške bezbednosnih službi: Slučajne ili namerne?

Veselin Šljivančanin, pukovnik u penziji, kaže da su bezbednosne službe zakazale, kao i da su dozvolili atentatoru da ispali više metaka.

- Čudo je da se u jednoj demokratskoj zemlji kao što je Amerika, dešavaju ovakve stvari. Javna ličnost mora da bude dobro obezbeđena. Najbliže Trampovo obezbeđenje je napravilo mnogo grašaka. Pred taj skup su morali da bolje pripreme teren. Tramp se zamerio nekoj velikoj kompaniji. Zna se ko je stavio teroristu tu. Teroristi su dozvolili da ispali metke, a onda su tek intervenisali, nakon ranjavanja Trampa i pogibije jednog čoveka - tvrdio je Šljivančanin.

Informer

Velibor Stević, pukovnik u penziji, navodi da je obezbeđenje moralo da bude spremnije, kao i da je nedopustivo što je došlo uopšte do pucanja.

- Mi treba da živimo do tih američkih izbora. Mora da se poštuje međunarodno pravo. Događali su se mnogi atentati kroz istoriju na američke političare. Velika "demokratska" država nama nameće demokratiju, a vidimo šta se kod njih dešava. Dozvoliti jednom čoveku od 20 godina, da nabavi oružje, pušku AR-15, to je opasno oružje ima efikasno dejstvo na 200 metara. Niko nije video da se on popeo na ravan krov sa puškom, što je nedopustivo. Obezbeđenje je moralo da bude profesionalnije, spremnije i podobni za čuvanje Trampa - zaključio je Stević.

Duboka država sprovodi isti obrazac likvidacija

Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, objašnjava da je Tramp žrtva društvenog stigmatizovanja, kao i da je ovaj potez duboke države kopija atentata na Fica.

- Američko društvo je veoma polarizovano, a te podele dolaze do velike borbe između dve stranke u Americi. Tramp je žrtva društvenog stigmatizovanja. Slovački premijer Fico je rekao da je kopija atentata na Trampa, kopija atentata na njega, to je pokušaj satanizacije. Duboka država podrazumeva vladare iz senke koji imaju veliki uticaj na politiku i kapital. Određenim centrim moći ne odgovara mir u svetu, moguće da je atentator produžena ruka duboke države - kazao je Rabrenović.

Informer

Atentator pripadnik neke organizacije?

Prof. dr Miroslav Bjegović, stručnjak za terorizam, ističe da se popularizuju atentati, ali i da izvršilac atentata na Trampa nije profesionalac.

- Najviše sam iznenađen u onom delu gde vidimo da je atentat politički motivisan i vidimo da se vraća na scenu popularni model eliminisanja političkih neistomišljenika. Atentat je motivisan samom retorikom političke kampanje. Istraga će pokazati da li je ovaj čovek pripadnik neke organizacije. Atentator nije profesionalac, jer bi profesionalac to uradio jednim zrnom, a on nije mogao ni sa četiri-pet hitaca - rekao je Bjegović.

Informer

Prema Bjegovićevim rečima, obezbeđenje i bezbednosne službe su zakazale.

- Zakazao je obaveštajni deo bezbednosnih službi. Tramp je bivši predsednik, ali i predsednički kandidat, morao je da ima bolje obezbeđenje. Nemoguće je da je napadač bio na ravnom krovu na 140 metara od podijuma gde se nalazio Tramp. Neki već govore da je atentat farsa, a demokratska strana želi da minimizira sam događaj. Imali smo atentat i na slovačkog premijera, gde je sistem zakazao. Svuda gde su slobodarski političari, oni su ugroženi i na udaru - objasnio je Bjegović.

Sistem želi da eliminiše Trampa pre izbora

Dejan Miletić, analitičar, objašnjava da ozbiljna kriza vlada u svetu, ali i to da atentat na Trampa nije iznanađenje.

- Ovo je događaj bez presedana, za koji smo imali osećaj da će se desiti. Ovo govori o stanju u američkom društvu, gde je oligarhija spremna da uradi sve da bi zadržala vlast. Ozbiljna kriza vlada u svetu, od atentata na Fica, preko odnosa prema suverenističkim strankama. Pojedinci misle da su nedodirljivi - naglasio je Miletić.

Informer

Prof dr Zoran Milosavljević, Institut za političke nauke, govori o tome da američki sistem smatra Trampa nepodobnim i želi da ga eliminiše pre izbora.

- Nismo iznenađeni ovakvim ishodom. Mi smo imali sijaset atentata na sve političke ličnosti koje nisu odgovarale američkom sistemu. Metak je prošao pored glave, za dlaku je izbegnuta katastrofa. Mi svi iščekujemo američke izbore, neminovno je da će Tramp doći na vlast. Pitanje je samo da li će eliminisati Trampa pre izbora. Svi lideri treba da se pripaze, Fico nije daleko od Trampa - objasnio je Milosavljević.

Politika mržnje ima stravične posledice

Dejan Bulatović, narodni poslanik, navodi da je cilj bilo ubistvo Trampa, jer on predstavlja opasnost po Bajdenovu stranku.

- Kad pogledate neku istoriju SAD i pogledajte Regana na kog je izvršen atentat, a sada Trampa, sada je neko identifikovao kao opasnost od strane Demokratske stranke. Želeli su da ubiju Trampa, izborne kampanje su užasne i znaćemo na kraju šta se tu desilo, kada se završi istraga - objasnio je Bulatović.

Informer

On dodaje i da nasilje na društvenim mrežama i ostrašćene kampanje stvaraju lošu atmosferu mržnje u narodu prema Trampu, ali se to dešava i u Srbiji gde je predsednik Vučić na udaru.

- U Americi su se desile grozne stvari, političko nasilje pre svega, Trampu su branili društvene mreže. Kada vidite kakvo je nasilje na mrežama prema Trampu, naravno da dolazi do pomračenja jednog dela naroda koji postaje ostrašćen. Konstantne pretnje Aleksandru Vučiću se događaju od strane opozicije, a onda se pomućuje um i onda se dešavaju ovakve stvare. Kada pretite linčovima i ubistvima. Videli smo kako je naš žandarm regovao tokom terorističkog napada u Beogradu. Moramo da podignemo još veći stepen bezbednosti, dovoljno je da jedan izopačeni um stavi prst na obarač - tvrdio je Bulatović.

Bajden organizovao atentat na Trampa?

Dragan Vasiljević, fondacija "Kapetan Dragan" ističe da Republikanci tvrde da je atentat maslo Bajdena.

- Ja nisam čovek koji voli da donosi zaključke bez čvrstih dokaza. Činjenica je da je došlo do pucnjave i da su službe eliminisale napadača. Teoretskih mogućnosti ima dosta, Republikanci tvrde da je ovo maslo Bajdena, dok Demokrate tvrde da je Tramp sam iscenirao napad - rekao je Vasiljević.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da je Kruksu bilo bitno da dobije medijsku pažnju i slavu nakon atentata.

- Sećate se kada su govorili da treba otkinuti glavu Vučiću. Potencijalno ima jako opasno ljudi. Smatram da ljudi koji nisu stabilni često menjaju ideologije. Imate izgubljenu dušu koja želi da bude poznata u javnosti, kao što je onaj mali idiot i klipan što je pobio onu decu tamo. Kruksu je bilo bitno da dobije medijsku pažnju i slavu. Sve moje simpatije su prema Trampu - zaključio je Kapetan Dragan.