Autor: Informer.rs

17.07.2024.

13:07

Foto: Masaha Bandjur

TV

Deca dolaze u kontakt sa narkoticima već u ranim tinejdžerskim godinama! Nisu svesna posledica svog ponašanja u tom uzrastu!

Psihijatar je naglasila da ne treba svu krivicu prebaciti na roditelje, već uzeti u obzir i okruženje deteta, kao i njegove uzore.

- Deca već sa 12-13 godina dolaze u dodir sa narkoticima. Nećemo da svaljujemo sav teret na porodicu. Postoji i okruženje u kom se dete kreće i neki uzori koje oni uzimaju. Oni, u tom uzrastu, nemaju uopšte izgrađen svoj identitet niti posledice svog ponašanja. Smatraju da su sveznajući. Ni autoriteti više nisu kakvi su nekad bili. Roditelji nemaju toliku kontrolu nad decom. Početak negde i kreće sa problematičnim porodicama. Možda neke bitne figure u životu deteta imaju neke obrasce koje deca kopiraju. Alkohol i duvan su opšteprihvaćeni. Roditelji žele da zaštite svoju decu na svim poljima, pa im možda ne daju dovoljno informacija. Deca u tom uzrastu su željna svog iskustva, a druga stvar, to je "zabranjeno voće" i hoće da ga probaju - rekla je Vukša tokom gostovanja u "Info jutru".