23.07.2024.

16:29

Foto: Tanja Andric

TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada!

Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo istakla je da je u svim ozbiljnim knjigama pre Drugog svetskog rata sve već napisano i da sve ide tempom koji je već predviđen.

Informer

Mina Zirojević

-Kad sam počela da se bavim naukom živela je ideja o evropskoj vojsci. Sada vidimo da se evropska vojska pravi. Sve što ne može NATO otvoreno, radiće Evropa. Ne priprema se NATO samo za Rusiju; ne treba zaboraviti tu i Kinu. Ulazimo u početak kraja, odnosno u Treći svetski rat. To nije samo Evropa, to se širi na sve druge kontinente uključujući i Australiju. Kad pomislim na Evropu, resurse i rat, prva asocijacija mi je Velika Britanija. Treći svetski rat je počeo onog trenutka kada je bilo koja treća zemlja dala donaciju Ukrajini. Stoltemberg otvoreno nudi pomoć zemlji u sukobu, što znači da su i oni u sukobu. To je nešto što je očekivano. Meni je čudno da je u sva tri rata matrica ista. Prvo se NATO uključio, pa je počela specijalna vojna operacija. Ja lično mislim da je atentat na Trampa više bio upozorenje. Hijerarhija koja je na vrhu duboke države napravila je fenomenalan projekat da Amerika nije na vrhu NATO-a, a zapravo jeste. Imaju mogućnost da i kada dođe Tramp NATO nezavisno živi- rekla je Mina Zirojević.

Stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović istakao je da za NATO Rusija nikada nije izašla iz fokusa.

Informer

Ratomir Antonović

-Ovaj sukob koji postoji u Ukrajini nema još uvek kraj. Ako i bude kraja on neće biti onakav kakav priželjkuju SAD i NATO. Na korak smo od transparentnog uključivanja NATO-a. Na pragu smo možda nekog Trećeg svetskog rata. Kad se govori o Trećem svetskom ratu, ja mislim da je on već počeo. Ceo svet je podeljen na one koje podržavaju Rusiju i one koje podržavaju SAD. Ovaj samit je samo podgrejao najstrašnije sumnje koje su postojale. NATO je bio u mnogo lošijoj situaciji pre ovog sukoba. Ovaj ukrajinski sukob je revitalizovao NATO. Taj sukob mu je pomogao da se vrati na staru slavu. Amerika je i u Prvom i Drugom ratu ratovala posredno. Ukrajina se tu fino našla kao žrtveno jagnje. Prvo je izmanipulisana revolucijom, onda su ih zavadili sa Rusijom. Rusija neće i ne treba da ćuti i imamo to što imamo. Amerika jeste strana u ovom ratu. Svima je jasno da je Tramp otvorena smetnja ovog projekta. On je neko ko ne želi rat. Imamo i onu čuvenu duboku državu koja daleko više odlučuje o Americi. Tramp je onaj kamenčić u cipeli koji će da im pokvari planove- rekao je Antonović.