Autor: Informer.rs

29.07.2024.

14:27

Foto: Maša Banđur

TV

LETELE VARNICE U STUDIJU! Rasprava o "silovanju" jezika potpuno podelila muškarce i žene! (VIDEO)

Mišljenja o ovoj kontroverznoj temi bila su, kao što je i očekivano, veoma podeljena. Dok se jedna strana zalagala za to da jezik mora da ostane takav kakav jeste i da se ne koriste svi termini u ženskom rodu, druga je zastupala stav da to nije tačno i da jezik mora da se menja tokom vremena.

OVU RASPRAVU OBAVEZNO POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Dejan Vukelić tvrdi da neki termini narušavaju duh srpskog jezika i da je "silovanje jezika" kontraproduktivno.

- Neke termine je teško izgovoriti i neki termini u ženskom rodu i nazivi profesija narušavaju duh srpskog jezika. Ja nemam ništa protiv toga da se žene bave poslovima i da budu uspešne, ali ko uopšte kaže borkinja. Ako koristiš provokativne poteze, kao što je silovanje jezika, to je kontraproduktivno - rekao je Vukelić.

Informer

Dok sa druge strane, Maja Mojsovski Rašević tvrdi da nema "muških" i "ženskih" poslova i da jezik uvek može da se menja.

- Ja nisam lingvista, ali cela ta stvar je važna zbog devojčica u ruralnim sredinama koje mogu da sanjaju da budu arhitektice ili sociološkinje. Za razliku od urbanih sredina, periferije u Africi i favele u Brazilu imaju devojčice koje ni ne znaju šta sve mogu da postignu i koliko ima uspešnih žena. Jezik je živ organizam i može uvek mora da se menja - kazala je urednica fotografije.