Autor: Informer.rs

31.07.2024.

09:18

Foto: Peđa Milosavljević

TV

"Iskopavanje litijuma je potpuno bezbedno!" Rudarski inženjer raskrinkao laži opozicije o projektu "Jadar"! (VIDEO)

Prof. dr Stjepan Mitrović rudarski inženjer ističe da je iskopavanje litijuma potpuno bezbedno.

- Iz Jadra može da se bezbedno iskopava litijum i ja se bavim već 10 godina time i ja sam rudarski inženjer i tvrdim da može da se bezbedno eksploatiše litijum bez uticaja za životnu sredinu. Imamo rudu od koje može Srbija dosta da zaradi, a rudnik nije površinski. Na površini iznad rudnika može na bezbedan način da se odvija život. Basen Kolubara je mnogo veći od Jadra, a on je čak i površinski - rekao je Mitrović. 

Informer

On dodaje i da ljudi nema potrebe da slušaju laži o trovanju i zagađenju, jer će biti preduzete sve mere da se zaštiti životna sredina.

- Ja nisam promoter niti političar, ali kompanija "Rio Tinto" je napravila studije o zaštiti životne sredine. Rekao sam svojim sugrađanima da nema potrebe da se boje i ne treba da budu razjedinjeni različitim mitinzima. Moramo da budemo svesni da ćemo zaštiti životnu sredinu. Narod je slušao neke laži o trovanju i zagađenju zemljišta i reke Drine, ali to uopšte nije tačno. Vrlo retko će se ispuštati voda u vodotokove, a i ako se pusti ona će biti prečišćena - zaključio je Mitrović.