Autor: Informer.rs

01.08.2024.

16:00

Foto: Zoran Sinko

TV

Napad Irana na Izrael bi nas odveo u Treći svetski rat! Takav sukob jednostavno ne bi mogao da ne eskalira van svojih granica! (VIDEO)

Kojčić naglašava da je odnos između Irana i Izraela tradicionalno konfliktan i složen.

- Ako se negde desi neki akcident, onda to inflicira i sve druge. Živimo u jedinstvenom političkom svetu. Ako bi došlo do oružanog sukoba između Izraela i Irana, to prosto ne bi moglo da ostane u tim granicama već bi moralo da eskalira. Tu postoje mnogobrojni problemi koji su pokušavali da se razreše u novijoj istoriji. Tu postoje i treći faktori koji bi možda da profitiraju na ovom konfliktu. Ovde je u pitanju odnos islamskog sveta prema jevrejskoj državi. To je tradicionalno konfliktni odnos. Ova složena situacija zahteva maksimalnu političku odgovornost. Hamnei je čovek koji se nalazi pred izazovom. Ovde je borba i za vođstvo u islamskom svetu. Hamnei svima mora da pokaže da ima liderski kapacitet jer će sutra i sudbina Irana zavisti od toga koliko će islamske zemlje stati iza njega - rekao je politički filozof.

Informer

Ljubinka Milinčić

Milinčić poručuje da bi napad Irana na Izrael pokrenuo lanac sukoba koji bi na kraju doveli do globalnog rata.

- Iran uvek treba shvatiti ozbiljno, ali je zanimljivo da tu vest niko nije preneo sem "Džerusalem posta". Ova situacija je vrlo, vrlo komplikovana. Mislim da veliki državnici razgovaraju i sa Hamneijem i sa Netanjahuom i trude se da spreče taj direktan sukob između dve zemlje, jer ako Iran napadne Izrael, Amerika neće sedeti skrštenih ruku, a onda će i ostale zemlje morati da se uključe. Ne verujem da Netanjahu može da uništi niti protera sve Palestince, ali treba vremena da to dopre do svesti. Nemoguće je da Iran ne reaguje žestoko jer Hamnei duguje osvetu svom narodu, a ona je sveta stvar za njih. On verovatno razmišlja o tome da li ovo što se juče dogodilo zaslužuje da dođe do Trećeg svetskog rata - kaže glavna urednica Sputnjika.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: