Autor: Informer.rs

01.08.2024.

22:26

Foto: Foto: Masha Bandjur

TV

Zapadu odgovara da se sukob u Ukrajini produži! Samo Sloveni ginu u ovom ratu! (VIDEO)

Damjanović postavlja pitanje da li Ukrajinci uopšte i poseduju aerodrom s kog bi američki avioni mogli da poleću, budući da su, u tom pogledu, zahtevniji od starih sovjetskih.

- Mnogo je otvorenih pitanja sa avionima F-16. Ove godine bi trebalo da dobiju najviše dvadesetak aviona. Prva dva, tri meseca rata poginuli su najbolji ukrajinski piloti. U prvim mesecima rata Rusi su potpuno dominirali vazdušnim prostorom. Njihovi avioni su tad leteli iznad Kijeva bez većih problema. Ruski lovci su bili mnogo superiorniji u odnosu na ukrajinske, ali Ukrajinci su svakako poletali. F-16 se značajno razlikuje od aviona sovjetskog porekla koje su koristili. Postavlja se pitanje da li Ukrajina uopšte ima sposoban aerodrom s kog bi oni mogli da poleću. Njima treba čista i duža pista. Ovaj današnji let iznad Lavova, pre svega, može da predstavlja nešto što možemo uporediti sa vojnom paradom, kako bi se digao moral stanovništva. Mislim da je to bio čisto propagandni let, letački miting. Pitanje je kad će ti avioni biti efektivno borbeno upotrebljeni i ko će upravljati njima. To je možda i previše kompleksna igračka za ove sposobnosti i mogućnosti koje ima ukrajinska vojska - navodi Damjanović.

Informer

Aleksandar Lukić

Lukić naglašava da je jedina stvar koju upotreba F-16 može da prouzrokuje u ovom sukobu je produžetak njegovog trajanja, što odgovara zapadnim silama.

- Ne može se govoriti o ratu i naoružanju, a da se u isto vreme ne govori i o miru i obrnuto. Rusija vodi rat protiv Zapada tj. protiv NATO na teritoriji Ukrajine i posredstvom ukrajinske vojske. Problem za zapadnu stranu je to što nestaje te ukrajinske vojske, a njihova ratna tehnika je gotovo uništena. Ukrajinskim vojnicima je jasno da ne mogu da dobiju taj rat i da uzaludno ginu. Samo Sloveni ginu u ovom ratu. Zapadni čovek gotovo i da ne gine i njemu nije bitno koliko će da ginu. Ti avioni F-16 ne mogu ništa značajno da doprinesu na frontu, u smislu da će da prevagne to u korist Ukrajine i da će ona da pobedi. Možda će samo da produži taj sukob, što Zapadu trenutno odgovara. Mi smo obarali F-16 sa jugoslovenskom tehnikom, a kamoli Rusi - kaže Lukić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: