Autor: Informer.rs

03.08.2024.

18:06

Foto: Tanja Andric

TV

Svako je bežao od Hrvata kako je mogao - peške, traktorima, kamionima! Jugoslovenska narodna armija je bila velika greška! (VIDEO)

Vasiljković naglašava da je postojanje JNA bila ogromna greška jer su njeni ciljevi bili zaštita od spoljne pretnje, kao i od unutrašnje, a da je u oba slučaja omanula.

- Velika greška je bila Jugoslovenska narodna armija. Svi oni koji su bili u njoj, bar na teritoriji Republike Srpske Krajine, mislim da su zatajili na svim pravcima. Kad smo formirali "Knindže", prva ofanziva hrvatska akcija bio je napad na Glinu i oni su to relativno uspešno uradili. Mi smo našu prvu ofanzivnu akciju, možda drugu, upravo usmerili ka Glini. Nas je bilo 21 i došli smo tamo samo s onim što smo mogli da nosimo na leđima. Hrvati su se mesec dana ukopavali oko policijske stanice i mi smo uspeli da oteramo 650 ukopanih Hrvata. To su njihove cifre. Ja da sam znao da ih ima toliko, ne bih napadao, nisam samoubica. Srećom uspeli smo da ih proteramo. Onda je to preraslo u operaciju "Žaoka" - rekao je Vasiljković.

Informer

Zoran Tunić

Tunić je podelio svoje iskustvo od tog četvrtog avgusta, kao i dana koji su usledili.

- Ja sam tad bio na Kordunu sa svojom jedinicom. Roditelji su bili u Kninu, brat isto na terenu. Svoje zadatke smo obavljali svesno i korektno dok nije krenuo taj napad četvrtog ujutru. Moja jedinica se povukla, uspeli smo da se izvučemo. Bilo je važno samo saznati gde su ti najmiliji i ko je preživeo. Našao sam poruku da su majka i otac krenuli za Beograd, brat isto. Strica sam sreo u kasarni. Sutradan ujutru sam krenuo sa roditeljima moje bivše devojke Snežane. Krenuli smo put Srbije. Svako se snalazio kako je mogao. Malo peške, malo na traktorima, malo na kamionima. U Bijeljini sam seo u autobus, mrtav umoran, to je bio 10. avgust i samo sam zaspao čim je krenuo. Kondukter me probudio u Beogradu. Seo sam na 95-icu sa Zelenog venca i kod tetke u Borču. Za mene je u koloni bilo najpotresnije kad sam video jednu majku koja je imala bebicu od dva, tri meseca i gurala mi ga u naručje da ga nosim u Banjaluku da bi preživela. Ipak, izvukli su se i drago mi je zbog toga. Mnogo emocija. To je kao jedan san. Tek sad razumem šta su sve moji roditelji ostavili i koliko su se napatili. Njima je bilo preteško - kaže Tunić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: