Autor: Informer.rs

04.08.2024.

17:59

Foto: Tanja Andric

TV

Zajednički gazda je postrojio Hrvate i muslimane i radikalno promenio odnos snaga u Bosni! Ni Rusija nas nije podržavala u to vreme! (VIDEO)

Šainović kaže da su zvaničnici iz Republike Srpske odbijali da pregovaraju sa Hrvatima i muslimanima jer su bili ubeđeni da su vojno nadmoćni, što se ubrzo pokazalo kao ključna greška.

- Ništa se nije desilo u jednom danu. Mi smo '93 imali nesrećan sastanak na Palama sa braćom iz Republike Srpske i tad je došlo do nesporazuma. Hrvati i muslimani su žestoko ratovali u Bosni u trenutku kad smo bili pod sankcijama i gubili prednost. Diplomatski, to je bio momenat za pregovore. Braća su bila ubeđena da ne treba da se pregovara i da imaju nadmoć. Bilo je samo pitanje vremena kada će zajednički gazda postrojiti Hrvate i muslimane i kada će naša prednost postati naša slabost. Već '94 je Klinton pozvao Izetbegovića i Tuđmana da pod prinudom potpišu Vašingtonski sporazum kojim je formirana Fedaracija BiH. To je radikalno promenilo odnos snaga u Bosni, a prvi dokaz za to je zajednički napad hrvatskih i muslimanskih snaga na snage Republike Srpske. Te zbirne snage su bile jače od brigada Republike Srpske. Počeo je pad prostora koji je držao 2. korpus Vojske Republike Srpske. Krajem '94 odnos se menja, a '95 počinje nastavkom povlačenja vojske RS. Srbija je došla u poziciju blokade nakon što su Amerikanci uveli zabranu letenja iznad BiH, a njihovi avioni počeli da je nadletaju 24 sata, čime su stvorili utisak da se svaki pokret prati - ističe Šainović.

Informer

Zoran Anđelković

Anđelković poručuje da je tadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić pogrešno procenio koliko dugo Srbi u Krajini mogu da izdrže udare hrvatskih snaga.

- Hrvatska je bila nezavisna država u tom trenutku i to nije bila Bijeljina, nego Knin. Znate koliko dana treba tenku da stigne do kninske krajine? Ovo se dogodilo u par sati. Rusija nas u to vreme nije podržavala u odbrani Srba, ni u Hrvatskoj, ni u Bosni. Te večeri, četvrti na peti, sam bio u jednom sastavu koji je stvarno bio značajan u Srbiji tog trenutka. Milošević je razgovarao sa Martićem preko Radovana Pankova. Osnovno pitanje Miloševićevo je bilo da li oni mogu da izdrže do sutra ujutru. Martić je rekao da mogu da izdrže i dva-tri dana, ali ne više. Ta dva-tri dana su se pretvorila u dva-tri sata. Za zabranu leta su glasali i Rusi - naglašava Anđelković.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: