Autor: Informer.rs

08.08.2024.

22:26

Foto: Foto: Masha Bandjur

TV

Ruska vojska bi mogla postati još agresivnija, neće nemo posmatrati jačanje ukrajinskih snaga! Amerika bi mogla zaustaviti ovaj sukob da želi! (VIDEO)

Stajić naglašava da Zapad, odnosno Amerika, ima načine na koje može da okonča ovaj sukob, ali da joj to ne odgovara.

- Rusija je mnogo nadmoćnija i svako ko je mislio da Ukrajina može da dobije ovaj rat je bio u zabludi. Ne smemo zaboraviti svu pomoć koju Zelenski dobija sa zapada, a što se tiče podizanja morala, mislim da mu u ovom trenutku zaista ne uspeva. Običan narod želi da napusti Ukrajinu, a ne da ulazi u sukobe niti bude deo vojske. Unutar američkog društva postoji veliko nezadovoljstvo, oni osete te ekonomske probleme. Americi odgovara ovaj sukob. Imaju moć da zaustave i ovaj sukob i onaj u Gazi, ali su očigledno njihovi apetiti potpuno drugačiji. Bela kuća zna kako da zaustavi ovaj sukob, ali očigledno da ne želi. Podrškom Ukrajini samo doprinose eskalaciji. Plaši me to što mogu da očekujem još agresivniju rusku vojsku jer znamo kako je bilo na početku sukoba i zašto su u njega ušli, a to je da bi zaštitili svoje stanovništvo. Rusija sigurno neće nemo posmatrati jačanje ukrajinske vojske - kaže analitičar.

Informer

Vinko Pandurević

Pandurević ističe da su Rusi pokazali niz slabosti tokom trajanja ovog rata, koji je isplaniran i započet kao specijalna vojna operacija.

- Malo je ko očekivao da može doći do ovakvog dejstva kao što se desilo u Kurskoj oblasti. To predstavlja jednu diverzantsku operaciju. Meni je čudno neozbiljno ponašanje ruske vojske na ovom prostoru. Ono je mogla biti specijalna vojna operacija 20 dana, više od toga ne. Kad ona nije urodila konačnim ciljem, a to je pad režima u Kijevu, nastupio je jedan drugačiji način dejstva. Rusi su tu pokazali niz slabosti. Zapad je očekivao da će Rusija sa sankcijama brzo da poklekne, međutim, ona je promenila format specijalne vojne operacije i otpočela rat, iako je i dalje tako zove. Ukrajinci su pokazali da mogu da izvrše ovakvu vrstu iznenađenja. F-16 se pokazao kao efikasan avion četvrte generacije, ali je zaostajao za onima pete generacije. On, međutim, neće moći da izvršava borbene zadatke blizu linije fronta, ali je važno da ga imaju. Rusija je stvorila priliku i vreme Ukrajini da stekne maksimalnu podršku Zapada. Zelenski čini ono što može. On sad ne može da se povuče, nema odstupnicu, mora da ostane u sukobu - poručuje general.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: