16.08.2024.

08:59

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Srbi potpuno izopšteni iz vlasti na jugu države! Albanci preoteli tri opštine, pa se žale na kršenje ljudskih prava! (VIDEO)

Koordinatno telo za Bujanovac, Preševo i Medveđu Nenad Mitrović istakao je da je protest protekao mirno.

-Videli smo neke zahteve albanskih političara na jugu Srbije što nije ništa novo. Bilo je izuzetno mali broj ljudi. Bilo je njih oko 500. To je izuzetno mali broj u odnosu na prethodne godine kada smo imali mnogo više ljudi. Vidimo da se građani Albanije ne slažu sa zahtevima albanskih političara. Mislim da je to osnovni razlog zašto je bilo manje ljudi na ovom skupu. Verovatno su procenili da ove tri partije koje su organizovale skup su od pre tri nedelje u opozicije. Očigledno da su ove partije pogođene time što više nisu vlast. Oni nisu uspeli da naprave ambijent za neka privredna ulaganja. Od 2020. godine su Srbi izopšteni iz sistema lokalne vlasti u opštini Bujanovac. Prvi put od 2002. godine imamo situaciju da su Srbi izopšteni iz vlasti, naravno po nalogu iz Prištine- rekao je Mitrović.

Informer

Nenad Mitrović

On je objasnio da su pripadnici albanske nacionalne manjine potpuno integrisani u društvo i da se zapošljavaju u državnim institucijama.

-2002. godine kada su Albanci došli i počeli da vrše vlast zajedno sa Srbima, a tada nije bilo više od 20 pripadnika albanske manjine koji su bili zaposleni u tom sistemu. Danas ih ima 280. Šta je sistem opštinske vlasti ako nije državni sistem? A onda se pozivaju da su im ugrožena ljudska prava. Mi imamo samo dva sporazuma iz 2009. godine i 2013. godine. Imamo primer Doma zdravlja Bujanovac. Srbi ni na koji način nisu sprečavali da se Albanci tamo zapošljavaju. Za 4 godine tamo je zaposleno 40 radnika iz albanske nacionalne zajednice. Dom zdravlja je u sistemu ministarstva za zdravlje. Udžbenici su bili glavna poruka sa protesta. Udžbenici su za osnovno obrazovanje kompletno rešeni. 82 udžbenika je odštampano na albanski jezik. Nismo mi kao država neko ko koči taj ceo proces. Albanski nacionalni savet treba da da saglasnost koji to udžbenik žele da se štampa- rekao je Nenad Mitrović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: