Autor: Informer.rs

16.08.2024.

22:28

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Škobalj ističe da će posedovanje energenata određivati ko upravlja svetom.

- Ova situacija je sličnija Prvom svetskom ratu nego Drugom. Centri moći su podeljeni, jedan predstavlja Bajden, drugi Tramp. Mnogo je važnija situacija na Bliskom istoku, nego u Ukrajini, iz prostog razloga što su tamo velike zalihe nafte. Dolazi do promene arhitekture sveta. Cilj je bio podeliti Rusku Federaciju na 6-7 država. Oni (Ukrajinci) su mislili da zauzmu nuklearnu elektranu Kursk i da je menjaju za Zaporožje, ali Rusi nikad na to ne bi pristali. Borba je za energente i električnu energiju. Ko bude upravljao energentima, taj će upravljati i svetom - istakao je profesor.

Informer

Mihajlo Olujić

Olujić naglašava da bi, u slučaju kolapsa fronta, ruska vojska mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje bez odobrenja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

- Imamo sve veću tenziju između centara moći i između nuklearnih sila. Tu pre svega govorimo o Americi i Rusiji. One jedine imaju suštinski paritet između sebe. To zapravo donekle, paradoksalno, održava taj neki nivo mira u svetu. Jedina realna upotreba koju možemo razmatrati u Ukrajini bi bila upotreba taktičkog nuklearnog oružja od strane ruske armije. Ukoliko bi došlo do kolapsa fronta, ono bi moglo da se koristi i bez Putinovog odobrenja. Afrika je kontinent na kom je razvoj tek započeo. Ona ima potencijal. Biće sve primamljivija za neke privredne aktivnosti. Radna snaga je jeftina, a politički režimi su nestabilni i mogu da se uređuju. Kolinijalne sile koje su bile u Africi se trude da održe svoju poziciju - izjavio je analitičar.