Autor: Informer.rs

21.08.2024.

12:32

Foto: Masha Bandjur

TV

Izgubili su lidera, ali ne i želju za novim terorističkim napadima! Evo gde su najveća jezgra vehabija na Balkanu i Evropi! (VIDEO)

Prof. dr Milan Petričković, FPN, kaže da pojedinci simpatišu ekstremiste i teroriste, ali da veći deo pripadnika islamske vere ne podržava ekstremizam.

- Naravno da postoji zabrinutost građana od terorista. Sa jedne strane imamo jedan realni strah, a sa druge imamo ideološku pripadnost gde delovi građana u Pazaru simpatiziraju vehabije. Pripadnici vere i islama se ograđuju od vehabija, jer njima ne ide u prilog taj terorizam i ekstremizam - rekao je Petričković.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da osim na teritoriji Srbije i BiH, vehabije imaju mreže terorista i u većim evropskim zemljama poput Nemačke i Austrije.

- Rad policije je konstantan i policija i službe prate rad i operaciju vehabija. Postoji mnogo njih u Austriji i Nemačkoj, a neki delovi u Holandiji i Švajcarskoj. Imamo i usamljene slučajeve, tzv. "spavači", ali je mnogo više zastupljena mreža terorista. Oni drže i predavanja gde pokušavaju da zadoje i vrbuju druge ljude. Vehabizam ima esktremni isključivi oblik. Što se tiče bližeg regiona, postoji mnogo vehabija na Kosovu i Metohiji, ali i u BiH - kazao je Petričković.