29.08.2024.

09:26

Foto: Tanja Andric

TV

Francuski mediji bruje o poseti Makrona Srbiji! Planira se potpisivanje ugovora vrednih više milijardi evra! (VIDEO)

Direktor "Borbe" Andrija Jorgić rekao je da je jedna od najvažnijih tema kojom će se baviti Vučić i Makron električna energija.

-Mi vidimo šta se dešava u svetu na današnji dan. Mnogi su počeli da obustavljaju te nuklearne termocentrale. Svi vidimo šta se dešava sa kopovima uglja. Oni se gase. Francuzi bi nam u tom smislu osigurali stabilnost. Počeli bi da gradimo mini nuklearne centrale. Kad u energetskom smislu imate partnera, to je u daljoj budućnosti jedan od neophodnih uslova za život. Upotreba električne energije je u svetu daleko veća nego što je bila. Srbija ima nove fabrike i nova postrojenja, pa nam je stabilnost u tom smislu jako bitna. Mi ne vidimo kad pričamo o Nemačkoj da je neko zatvorio postrojenje. Francuska svakako prednjači u tome. Uz sva partnerstva koje imamo, to prerasta u jedno prijateljstvo. Bez obzira na priznavanje Kosova, Francuzi su ipak naši partneri. Uticali su jedno vreme u tome da se ne sruši zgrada RTS-a. Francuska nas apsolutno podržava ka ulasku u EU. Vučić uvek može da zove Makrona i da interveniše kod njega, da mu se požali ili pohvali. Francuska je zaustavila prijem tzv Kosova u Savet Evrope. Ako bi ušli u priču kupovinu 12 najsavremenijih aviona, zaštitili bi i naše nebo- rekao je Jorgić.

Novinar Saša Pešić javio se iz Pariza uživo u program gde je komentarisao značaj posete Makrona Srbiji.

Informer

Saša Pešić

-Sigurno će ova poseta ojačati bilateralne odnose između dve zemlje. Ovo je izuzetno važna poseta za Srbiju. Za raziku od svojih prethodnika, Makron je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. On je jedini državnik koji je na grandiozan način održao mali govor na srpskom jeziku u Srbiji. Ovo je država koja je nuklearna sila, zemlja koja ima veto u Savetu bezbednosti. Znamo kakve veze su imale Srbija i Francuska u istoriji. Svi ugovori koji će biti potpsani, važni su za našu zemlju. Ja bih se osvrnuo na jedno istraživanje koje je pokazalo da u Srbiji, posle Rusa, ljudi najviše vole Francuze i najviše su njima naklonjeni. Francuski mediji pišu o tome kako je gotovo sigurno da će Francuska potpisati sa Srbijom sporazum oko prodaje rafala u vrednosti oko 3 milijarde evra. Ovo će Srbiju učiniti najvećom silom u ovom delu Evrope- rekao je Pešić.

Celu emsiju pogledajte u videu ispod: