30.08.2024.

13:01

Foto: Tanja Andric

TV

Ceo region kritikuje Srbiju zbog nabavke najsavremenijih aviona! Francuska ima razloga za poverenje u našu državu! (VIDEO)

Savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost prof. dr Miroslav Bjegović rekao je da je kupovina rafala najvažniji deo sastanka Makrona i Vučića.

-Ipak ne treba da zaboravimo ni energetski deo. Sada se tek ispituju potencijali za izgradnju nuklearnih reaktora. Ovo je jedan od načina kako će se otvoriti još veće investicije na području naše zemlje. Kupovina 12 najsavremenijih aviona lovačko bombarderske avijacije možda jesu trn u oku. Naš vazdušni prostor postaće najzaštićeniji prostor na celom Balkanu, a možda i šire. Radi se o letilicama najasvremenije četvrte generacije koje mogu da vode borbu u vazduhu. Ovaj avion može da nosi 1,5x veći teret nego što je on sam. Njegova težina je oko 9 tona, što znači da će moći da nosi nuklearne projektile, mada Srbija nije nuklarna sila. Mnogi iz regiona prenose iz kojih to razloga je potrebno ovako nešto Srbiji. Francuska ima poverenje da Srbiji isporuči ovako moćno oružje. Mislim da je veliki značaj na ličnom prijateljstvu između predsednika Vučića i Makrona-rekao je Bjegović.

Informer

Miroslav Bjegović

On je istakao da se ovde ne radi samo o nabavci tih 12 aviona, već u paketu dolazi još mnogo toga. 

-Radi se o celoj logistici, rezervnim delovima, opreme, similatorima. Srbija može da postane jedan logistički centar za servisiranje ovakvih letilica. Okruženje koje poseduje rafale, kao što su Grčka i Egipat moći će da vrše servisiranje na prostoru naše zemlje. Od toga bi Srbija imala velike benefite. Mnogi kažu da je ovo veliki zaokret. 1912. za vreme kralja Petra smo dobili prvi put u istoriji borbene ratne avione iz Francuske. Naših 6 pilota otišlo je na obuku u Francusku. Istorija se vraća kada je Srbija velika snažna i jaka i kada je mnogi snažni poput Austrougarske nisu mogli savladati. Srbija jača svoju moć ne na osnovu štete prema drugima. Mi smo vojno nezavisna država i moramo imati jake vojne kapacitete- rekao je Bjegović.

Celu emsiju pogledajte u videu ispod: