Autor: Informer.rs

30.08.2024.

16:03

Foto: Foto: Tanja Andrić

TV

Srbija može na razne načine da profitira od saradnje s Francuskom! Vučić je za samo par meseci ugostio Đinpinga, Šolca i Makrona! (VIDEO)

Perišić kaže da bi Srbija mogla da profitira na razne načine zahvaljujući saradnji sa Francuskom.

- Ovo je još jedan u nizu sastanaka i poseta koje je Srbija imala priliku da obavi u prethodnom periodu. To sve pokazuje diplomatske napore koje naša država želi da unapredi kako bi se pozicionirala što bolje prema različitim geostrateškim pitanjima koja će se javiti u narednom periodu i kako bi zaštitila svoje nacionalne interese. Odluka Makrona da omogući Srbiji kupovinu "rafala" zapravo pokazuje na kom nivou je trenutno saradnja te dve države i koliko još ima prostora za dalju saradnju. Srbija na različite načine može da profitira od Francuske. Kapitalni projekti koje ona ima u Srbiji će omogućiti razvoj u tom saobraćajnom, infrastrukturnom delu. To su neki elementi koji spajaju Srbiju i Francusku - rekao je analitičar.

Informer

Marina Raguš

Raguš je konstatovala da je Vučić državnik koji može da ugosti lidere iz različitih krajeva sveta i to u roku od samo par meseci.

- Srbija je faktički ovim činom ušla u klub "rafal". Po prvi put nabavljamo avione sa zapada. Ovo ima vrlo veliki, kako vojni, tako i vrlo interesantan geopolitički značaj. Makron sasvim sigurno je jedan od najjačih lidera na tlu Starog kontinenta. Ne treba zaboraviti da imamo rat na tlu Evrope i da on već sada ima nesagledive posledice. Mislim da su dvojica predsednika juče dali istorijsko obraćanje. Vučić je fantastično opisao poziciju Srbije u odnosu na njenu spoljnu politiku. On je rekao da nije dužan nikome van Srbije da se pravda za svoju spoljnu politiku. Vučić je taj koji može da ugosti i predsednika Kine, nemačkog kancelara i francuskog predsednika i to samo u nekoliko meseci - navela je potpredsednica Skupštine.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: