Autor: Informer.rs

02.09.2024.

20:00

Foto: Informer

TV

Ostavljam pasoš, posle ovoga plašim se da pređem granicu! Jovan Cvetić govorio o sramnoj optužbi iz Hrvatske!

Državna sekretarka Livija Pavićević istakla je kako odmah po povratku iz Soluna pokrenula postupak za oslobađanje Jovana Cvetića i njegovom isporučivanju u Sr

- Kapetan me je pozvao na inicijativu naše konzulke u Solunu koja mu je pomagala dok je bio u pritvoru i olakšavala mu svaki dan dok je bio tamo. On me je pozvao i obavestio me da je uhapšen naš državljanin u Grčkoj. Otišla sam u Solun i sastala se sa našom konzulkom, naime ona mi je rekla da ona nije pravnik. Kada sam se vratila u Srbiju pokrenut je postupak sa grčkim pravosuđem da vidimo kako možemo da pomognemo Jovanu - rekla je Pavićevićeva.

Informer

 

Dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo govorila je 

- Gospođa Pavićević ima srce da pomogne svakome i zbog toga smo se upustili da pomognemo čoveku koga nikad pre nismo upoznale. Sve ovo što radimo nije vezano samo za odbranu te individue, već na taj način branimo i svoju zemlju i pokazujemo kako se poštuje i brani svaki čovek koji se za nju zalaže - rekla je Zirojevićeva.

Informer

 

Jovan Cvetić otvoreno se prisećao svog boravka u grčkom zatvoru i saradnje sa konzulatom Republike Srbije.

- Nisam znao o čemu se radi dok nisam stigao u pritvor kada mi je prevodilac rekao da me Hrvatska traži. Posle sam proveo šest dana u zatvoru u Kilkizu u Grčkoj, kada sam stigao u Solun i kada me je podsetio konzulat laknulo mi je, pogotovo kada su mi iz konzulata rekli da ne idem za Hrvatsku i da je moje mesto u Srbiji. Doneo sam pasoš i rado ću ga pokloniti, jer ne planiram skoro da idem na bilo koju granicu, a stekao sam i strah od policije zbog svega što sam doživeo u Grčkoj. Stražari u zatvoru su bili korektni kao i cela grčka policija, a primetio sam da nisu bili zadovoljni zbog svega što mi se desilo - rekao je Cvetić.

Informer

 

 

Dragan Vasiljković iz Fondacije "Kapetan Dragan"

- Jovan je 29. Srbin kome je fondacija pomogla da ostane na slobodi. Livija je na moje zaprepašćenje sutradan odmah otišla u Solun. Grčki sud je već doneo odluku da on može biti isporučen Hrvatskoj, a zahvaljujući njenom pravnom iskustvu pokrenut je postupak da on može biti izručen i Srbiji - rekao je Vasiljković.