Autor: Informer.rs

04.09.2024.

20:35 >> 22:02

Foto: Foto: ATA Images, Aleksandar Jovanović Cile

TV

SPECIJALNI PROGRAM INFORMER TV O BORI ĐORĐEVIĆU: Pogledaj dom svoj, anđele!

Specijalni program možete pratiti ovde.

Informer

Miodrag Jakšić

Borin kum Miodrag Mića Jakšić imao je samo najlepše reči za pokojnog muzičara.

- Ja sam se danas isplakao, ceo dan. Izašao sam večeras na vaš poziv da kažem neku reč o Bori jer je on to stvarno zaslužio. Emitovao je tu neku dobrotu i skromnost. Svima nam je obeležio detinjstvo i mladost. Svi smo voleli te pesme. Kad ga upoznate lično vi vidite da imate jednog velikana, ali da je to jedan običan i skroman čovek. Ja sam još kao mladi novinar radio intervju s njim osamdeset i neke. Mi smo početkom 2000-ih krenuli u tu neku vrstu saradnje. On je čovek koji je uvek emitovao energiju, ali ga nisu uvek razumele strukture. On je voleo da sasluša i mlade pesnike i nesebično se fotografisao sa svima. Njemu novac nije bio bitan. On je možda i najvredniji srpski pesnik savremenog doba. On se ostvario i kao aforističar, a objavio je i knjigu rebusa. Imao je toliko talenata - navodi Jakšić.

Informer

Ivan Milinković

Bivši solista grupe "Legende" Ivan Milinković, prijatelj Bore Đorđevića, kaže da je pevač umeo da prepozna talenat u drugima.

- On je nama dao ime, rekao je "vi ćete biti legende kafane". Taj prvi susret kad smo pričali o svemu, neka njegova vizija, imao je Boki kod sebe to da prepozna kod nekoga taj "iks faktor". Nešto što će da zaintrigira ljude. Bora je bio duša, senzibilan. Imao je "pamučnu" dušu. Jednom mu je doktor da mora da smanji pivo, da pije bar od podne, a on je rekao da je to rešio. Kako je rešio? Počeo je da ustaje u podne. On je bio slobodouman i to se izražavalo kroz njegove tekstove. Pamtimo vremena kad je trebalo imati petlju. Retko ko je imao, a on je u lice sasipao. Bio je slojevita ličnost u svakom smislu, ne samo pesničkom - poručio je Milinković.

Informer

Rastko Janković

Glumac Rastko Janković konstatuje da su svojevremeno svi imitirali Đorđeviča.

- U sekundi sam se setio svega kad sam čuo vest. Zajedno smo pevali novogodišnju pesmu i hteo sam da se podsetim kad je to bilo, a bilo je 2008. Mi smo i gostovali toliko puta. Svi smo imitirali Boru i znalo se šta se sviralo na žurkama. Sadašnju curu sam vodio na koncert "Riblje čorbe". To je u stvari ono što nedostaje. To je muzika, svaka pesma ima svoju poruku - ističe Janković.

Informer

Dragan Vasiljković

Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan" Boru opisuje kao velikog humanistu i nekog ko se nije nametao.

Mi smo se upoznali u Beogradu, ali smo zajedno radili u Kninu. On je često dolazio u Krajinu. Znate kako se moral podigne kad je on dolazio. Obožavali su ga, bio je guru. On nikada nije bio dominantan. Dođe u društvo i on je jedan od nas. Nikad se nije nametao. Druga stvar, bio je jako aktivan u radu naše fondacije. Veliki humanista je bio. On je stvarno bio veran drug. Mi potičemo iz hipi pokreta i tih vremena. Kad je dolazio u Australiju da me obiđe dok sam bio u zarobljeništvu... Nije lako doći tamo, postoji procedura. To je najstroži zatvor bio tamo. Meni je to značilo. Kad vam dođe neko kao što je Bora i to zbog vas, a ne zbog slave, zato što ste drugari. Ja sam uživao svaki minut s njim tamo. Kada te neko poseti na takvom mestu, to se nikad ne zaboravlja. Mislim da on ne bi hteo nikoga da vidi tužnog i da mi treba to da ispoštujemo i da ga se uvek sećamo sa osmehom na licu - poručio je Vasiljković.