Autor: Informer.rs

04.09.2024.

23:02

Foto: Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Napad na nuklearna postrojenja - propagandni rat ili realna pretnja za Evropu? Da li se bližimo trenutku kad će jedna strana biti spremna da pregovara?

Matić navodi da ukrajinska vojska pruža žestok otpor, uprkos naletu Rusa.

- Ruska vojska napreduje u pravcu Pokrovska. Svi napori su skoncentrisani na tom delu jer on predstavlja važno železničko čvorište. Ofanziva je u jeku. Ovo je specifičan rat, rat 21. veka, na ogromnoj teritoriji. Neki tvrde da će ruska vojska istrošiti rezerve do decembra, drugi da neće. Rusija je u naletu, ali daleko od toga da je ukrajinska vojska izgubila borbenu sposobnost, pruža žestok otpor. Rat je ušao u novu dinamiku i možda se bližimo onoj tački kad će jedna ili druga strana shvatiti koji su joj dometi i biti spremna za pregovore. Mislim da su upozorenja o napadima na nuklearna postrojenja samo deo propagandnog rata. Ne vidim interes ni jedne ni druge strane. Njihovo stanovništvo tu živi, a teritoriju bi trajno zagadili. Postoji medijski interes da se to plasira - kaže Matić.

Informer

Petar Popović

Popović postavlja pitanje koliko je upad u Kursku oblast zapravo bio isplativ za Ukrajince.

- Napredak ruske vojske se intenzivirao kad se desio ovaj upad u Kursku oblast. Ona napreduje u onim delovima gde su se vodile velike bitke. Kada vidimo delove fronta, mi moramo da napomenemo da su delovi Ukrajine koje su Rusi zauzeli oni koji su rudno bogati. Jesu Ukrajinci napravili pomak na teritoriji Kurske oblasti, ali postavlja se pitanje koji procenat je zauzet i da li oni mogu da zadrže svoju vojsku tu, kao i koliko je koštao taj upad u ljudskom i tehničkom smislu - ističe Popović.