Autor: Informer.rs

08.09.2024.

17:00

Foto: Tanja Andric

TV

Izrael neće mirno spavati sve dok ne eliminiše Hamas! Hezbolah se poigrava sa palestinskim narodom! (VIDEO)

Nadoveza tvrdi da je neophodno naći neko rešenje koje bi zadovoljilo i izraelsku i palestinsku stranu kako bi se okončao sukob.

- Ništa se ne može rešiti primirjima. Ono uvek nekome odgovara, a nekome ne. Neko mora da odstupi. Apsolutno se ne nude nikakva politička rešenja koja bi zadovoljila dve zaraćene stvari, a ima mnogo onih koji iz svojih interesa dolivaju ulje na vatru. U ovom trenutku je osnovni problem je stvaranje palestinske države koje je neprihvatljivo za Izrael. Treba naći neko rešenje koje bi zadovoljilo obe strane. Palestinci su, objektivno, jedan dosta sekularan narod. Oni pripadaju islamskoj veroispovesti, ali su prilično sekularni. S njima se poigravaju određeni faktori islama koji im ne žele dobro, na čelu sa Hezbolahom - kaže profesor.

Informer

Ljubomir Đurić

Đurić postavlja pitanje šta bi stvaranje palestinske države donelo tom narodu i da li bi uopšte i promenilo situaciju u Izraelu.

- Mislim da je politika primarna komponenta rata u Izraelu. Mislim da više ne postoji nešto što može da se ostvari kroz vojna delovanja. Izrael ima kao prioritet oslobađanje tih talaca. Mislim da ovaj sukob šta god da se desi neće biti rešen dugoročno. Suštinski problem oko kog se ratuje je isti danas i pre 10, 20 godina. Treba da se zapitamo koji je to problem zapravo i kako se on treba rešiti. Sutra Palestincima da se da ta država, šta im to menja? Šta to u praksi može da promeni Palestincima? Izrael je imao probleme oko teritorije i sa Jordanom. Mislim da će Izraelci i Palestinci morati da sednu i da se dogovore - naveo je analitičar.

Informer

Vladimir Kljajić

Kljajić zaključuje da neće biti mira za Izrael sve dok u potpunosti ne uništi Hamas.

- Nakon 7. oktobra mislim da nema pregovaranja dok 101 taoc nije pušten od strane Hamasa. Mislim da je nemoguće pregovarati o bilo čemu sa Hamasom budući da je on teroristička organizacija. Dok se u potpunosti ne eliminiše Hamas, Izrael neće moći mirno da spava. Ceo ovaj sukob je krenuo zbog terorističkog napada. Zamislite vi da ste na Egzit festivalu, neko vas odvuče, siluje, skine vam glavu. Ko zna kako se Hamas iživljava nad taocima. Vi morate da neutrališete tu bandu. Iran je jedan ozbiljan finansijer ovog sukoba. Cilj im je da on ostane u Izraelu, a ne da se približi njima - poručuje politikolog.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: