Autor: Informer.rs

12.09.2024.

09:11

Foto: Informer

TV

Katastar Srbije među prvih pet u svetu! Evo na koji način on čuva građane! (VIDEO)

Darko Vučetić iz RGZ-a istakao je da su ljudi u katastru stručna tehnička lica čija je glavna uloga da zabeleže podatke koje im dostavi sud ili lokalna samouprava.

- Uloga katastra je da čuva građane i njihova prava na nepokretnosti, građani neće imati problema, jer smo tu da im pomognemo. Dešava se da građani budu pogrešno informnisani bilo od advokata ili drugačije i naprave sebi dugotrajan proces. Mi smo stručna tehnička lica koja registruju podatke koje su nam dostavili sudovi ili lokalne samouprave i nismo tu da dajemo pravne savete. Postoji katastarski jaz između nas i građana koji nas vide kao protivnike zbog čega smo odlučili da otvorimo vrata - rekao je Vučetić.

Informer

 

Vučetić je dodao da Republički zavod predstavlja branu koja štiti građane od potencijalnih prevara, zabuna ili malverzacija.

- Stara dokumentacija je bila vrlo podložna manipulaciji i građani moraju znati da se takva dokumentacija ne daje bilo kome. Republički zavod je tu da bude brana koja će se brinuti o građanima i da ih štitimo od potencijalne prevare ili povrede njihovih prava - rekao je Vučetić.

Celu emsiju možete pogledati u videu: