Autor: Informer.rs

12.09.2024.

09:49

Foto: Tanja Andric

TV

Ostrašćeni srbomrsci menjaju udžbenike u Federaciji BiH! Glavni cilj je lažiranje istorije! (VIDEO)

Predsednik Veritas centra Savo Štrbac istakao je da su ova dešavanja inspirisana "hrvatskim modelom" koji je aktivan od 2000. godine, a ima za cilj targetiranje srpskog stanovištva.

- Srbi i Hrvati će se pomiriti onog dana kada budu imali zajednički udžbenik iz istorije što ne vidim da će se desiti u skorije vreme. Svi na prostorima bivše Jugoslavije kopiraju Hrvatskoj, jer oni smatraju da su napravili odličan model u procesuiranju "neprijatelja" koji izvoze u region. Godine 2000. hrvatski sabor je doneo deklaraciju u kojoj su napisani svi sadašnji zakoni, a ima pomena da su Srbi agresori koji su ugnjetavali hrvatski narod, a ko to negira može biti krivično gonjen. U BiH imaju propisane zakone o nacionalnim manjinama koja ima pravo da se obrazuje na svom jeziku i pismu ili da im nastava bude kombinovana - rekao je Štrbac.

Informer

 

Štrbac je dodao naveo je da u Federaciji BiH ima kantone sa svojim vlastima zbog čega se tuzlanski opredelio da samostalno srpskoj deci prikazuje svoju verziju istorije. 

Celu emisiju možete pogledati u videu: