Autor: Informer.rs

12.09.2024.

12:43

Foto: Tanja Andric

TV

BRIKS gura dolar u zaborav! Briselska administracija ubrzano gura EU u politički i ekonomski sunovrat!

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija objasnio je kako se Saudijska Arabija udaljila od Amerike onog momenta kada je dobila priliku da trguje drugim valutama van dolara.

- Evropska zajednica je do kraja prošlog veka bila zajednica zemalja koja se bavila pronalaženjem zajedničkog cilja, međutim to se kasnije stopilo sa EU i nije za poređenje sa BRIKS-om. Dok je on taj pokret koji ekonomski objedinjuje zemlje članice, ali nema centralizovan sistem koji komanduje svima. Recimo Kina i Saudijska Arabija su smanjili razmenu nafte zbog američkih sankcija, a Kina je naknadno rekla da je spremna da uzima njihovu naftu ponovo, ali u juanima umesto u dolarima. Time je Saudijska Arabija prekršila američki diktat, a arapski OPEK nije hteo da prodaje naftu zemljama koje pomažu Izraelu još sedamdesetih. Ta razmena sa Kinom je inicirala prilaz BRIKS-u. Saudijska Arabija je te juane koristila za robu iz Kine i odbila da produži naftnu saradnju sa Amerikancima - rekao je Bušatlija.

Informer

 

Bušatlija je dodao da se Evropa bliži pucanju zbog nametanja samovolje Brisela i potpunom zanemarivanju unutrašnje politike i potreba individualnih država.

- Svi članovi BRIKS-a imaju šansu da nešto kupe svojim novcem ili drugim valutama. Amerika zbog toga neće nužno propasti, ali neće biti toliko bitni igrači na globalnoj sceni. Sa druge strane Evropa van EU nema svoj profil već se pravi pokušaj naddržave koja ima centar u Briselu. Ona nažalost hoće da briselska administracija diktira svoje interese u celoj uniji što nailazi na ozbiljan otpor u zemljama poput Mađarske koje čuvaju svoje interese zbog svojih građana. Fon Der Lajenova nastavlja da rastače Evropu do granice pucanja - rekao je Bušatlija.