Autor: Informer.rs

15.09.2024.

10:32

Foto: Masha Bandjur

TV

Rudna renta koju će Srbija dobiti je mnogo veća od cifre o kojoj lažni ekolozi trube na sva usta! (VIDEO)

Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike i rudarstva, ističe da je vlast uspela da stane na put lažima opozicije o projektu "Jadar".

- Rudarstvo jeste postala glavna tema jer je ta grana pretrpela mnogo napada opozicije koja je iznela laži o toj privredi. Odlučni smo da se branimo i stanemo na put lažima i neistini. Predsednik Vučić je otklonio sve nedoumice naroda. Želimo da poboljšamo naš zakonski okvir i da imamo strateško nalazište. Mi smo zemlja koja ima mnogo mineralnih i rudarskih dobara - rekla je ministarka.

Informer

Ona dodaje i da su u drugim zemljama u Evropi, rude litijuma veoma bitne i da će Srbija iskoristiti svoje overene rezerve, ali i da je rudna renta mnogo veća nego što je opozicija predstavila.

- Opozicija bi bila za rudarenje samo u slučaju da su oni na vlasti. Izabrali su temu projekta "Jadar" da bi umanjili značaj toga i diskreditovali. Godine 2001. je upravo opozicija i bivša vlast dovela Rio Tinto. Njihovi tzv. naučnici su govorili o nekakvim sumpornim gasovima iz rudnika. Vidimo da je u zemljama kao što su Velika Britanija, Nemačka i Francuska litijum itekako bitan i nacionalno je pitanje za neke zemlje. Jedina je istina da imamo overene rezerve litijuma tu. Rudna renta je 5% a ne tri kao što su oni govorili. Litijum je jedna od najbitnijih ruda i mnoge kompanije i firme zavise od njega - kazala je Đedović Handanović.