Autor: Informer.rs

15.09.2024.

13:17

Foto: Zoran Sinko

TV

Polemika koja potresa svetsku medicinu: Kondomi su puni mikroplastike? (VIDEO)

Prof. dr Aleksandar Milošević, urolog, ističe da i ako postoji mikroplastika u perzervativima, u tom slučaju mora da se nađe zdravija alternativa.

- Čovek da bi težio tome da bude večan, napravio je nešto približno večnosti, a to je prokleta plastika. Mikroplastika je opasna po zdravlje i sadrži i estrogen ali utiče i na bubrege. Sad se pravi polemika da se naprave perzervativi koji ne sadrže tu mikroplastikom. Mi živimo u svetu koji je pun plastike, pa sama plastika ispušta otrovne materiju u vodu koju koristimo. Pa i sama tehnologija čine mlade kao robote - rekao je Milošević.

Informer

Jovan Ristić, udruženje Efektiva, navodi da proizvođač i distributer proizvoda mora da bude upoznat sa potencijalnim štetnim materijama.

- Mnogi ljudi nisu razumno oprezni. Šta da radimo sa proizvodima koji nisu deklarisani da imaju opasne supstance, e tu zakon nalaže da distributer odnosno onaj koji stavlja u promet mora da ima odgovornost i da zna kakve štetne materije ima u proizvodu. Pokrenuta je kolektivna potrošačka tužba u Americi protiv proizvoda sa štetnim materijama. Sejanje panike je jako loše i možda je i ovo samo jedan od marketinških trikova - kazao je Ristić.

Informer

Bratislav Prokić udruženje "Potent", kaže da nije dokazano da su kondomi štetni, kao i to da su bitni pri seksualnom odnosu.

- Ne treba dizati paniku, kondomi su ispitana medicinska sredstva. Mi ionako u Srbiji ne koristimo toliko kondome, ne treba stvarati odbojnost od kondoma. Potpuno se slažem sa doktorom da svakako unesemo toliko mikroplastike preko drugih stvari. Kondom je bitan i mora da se koristi pri svakom seksualnom odnosu - tvrdio je Prokić.