Autor: Informer.rs

15.09.2024.

18:00

Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

TV

Da li Ameriku ugrožava jačanje BRIKS? Rusija u Ukrajini vodi odbrambeni rat! (VIDEO)

Filipović smatra da invazija Amerike na Avganistan ne može da se poredi sa ruskom na Ukrajinu, budući da, kako ističe, ne postoji činjenica da je ruska manjina u toj zemlji ugrožena.

- SAD, kao i svaka država, ima pravo da greši. Nema dileme da su Amerikanci napravili možda niz grešaka kroz istoriju. Isto kao i mi, Rusi ili Nemci. Nakon 11. septembra 2001. su prve povele tu borbu protiv terorizma. Da li je tu bilo nekih grešaka, posebno Irak može da se posmatra kao problematična akcija, ali na nama je da uočimo tu realnost i tako to ocenimo. Ne postoji fakat koji govori o ugroženosti ruske manjine u Ukrajini, a ovde fakat postoji teroristički napad koji je izvršen na SAD. Kad napadnete jednu super-silu, morate da očekujete žestok odgovor. Stalno slušam kako Amerika slabi i propada, a ona će se ugasiti za par hiljada godina. Mi sad treba da čekamo? Šta da čekamo? Mi se kao narod gasimo. Mi smo krivi za to, nas nema. Istok Srbije je pust, sela su nam prazna. Ekonomski se Srbija podigla, ali nema ljudi. Mi nestajemo. Moramo da se dozovemo pameti. Nemamo mi šta da čekamo, prošao nam je minut do 12. Da budemo manjina u sopstvenoj državi i da i dalje guslamo ovde? Mi smo sami sebi najveći neprijatelj jer nemamo decu. Važnije nam je da imamo novi telefon svake godine nego da imamo bebu. Važnije nam je da platimo piće hiljadu dinara, a ne da kupimo pelene - kaže Filipović.

Informer

Dragan Petrović

Petrović konstatuje da se svet menja jer Amerika slabi, a druge sile dolaze.

- Zemlje BRIKS imaju takozvanu tvrdu moć. Od ovih zapadnih, samo Amerika ima te kapacitete. Vi bez tih parametara ne možete da zadržite sve te prednosti. Kad se sve to ima u vidu, menja se odnos snaga. Amerika slabi, a druge sile dolaze. Mi treba da čekamo i da ne dajemo ništa. Menja se odnos snaga. Ukrajinska kriza će ubrzati prelazak svetskog poretka u multipolarizam. Treba da igramo na više strana, ali znamo ko nam je veći prijatelj, a to svakako nije NATO - poručuje Petrović.

Informer

Aleksandar Lukić

Lukić zaključuje da Rusija nikako ne može biti agresor jer je Ukrajina nastala na njenoj teritoriji pre 30 godina.

- Svet ima šansu da opstane bez velikog rata i nuklearne katastrofe samo ako se uspostavi takozvani multipolarni svet, odnosno policentrični. To će doprineti opstanku sveta, pre svega, jer nuklearna katastrofa koja nam nekako preti je ozbiljna. Može zaista doći do svetske katastrofe. Važno je da se uspostavi takav poredak koji neće jednoj sili omogućavati da bude globalni gospodar, a da svi ostali budu neka vrsta vazala. Nema govora o agresiji Rusije prema Ukrajini. Ukrajina je nastala pre 30 godina na teritoriji carske Rusije. Ovo što se sada dešava na teritoriji Ukrajine je odbrambeni rat. Rusija je egzistencionalno ugrožena, a onaj ko je izvršio agresiju na Ukrajinu je NATO - navodi Lukić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: