Autor: Informer.rs

17.09.2024.

16:00

Foto: Nikola Babić

TV

Može li Rusija da dobije rat protiv NATO? Srbija mora ostati neutralna u slučaju da dođe do sukoba! (VIDEO)

Kojčić je izjavio da je Ukrajina poslednji korak u planu da se Rusija isprovocira i uvuče u otvoreni rat sa NATO savezom.

- Sasvim je jedna situacija kada je svet bio blokovski podeljen. Obe strane su imale pretenzije da ovladaju svetom. Ovi sa istoka ideološki, a ovi drugo više interesno. Danas je situacija drugačija. Ne radi se ni o kakvom istočnom bloku, ostala je samo Rusija. Ovde se radi o jednoj staroj ideji koju je još Bizmark pominjao. Ukrajina je bila poslednji korak da se Rusija izazove u jedan takav rat. Postoje sličnosti sa politikom Kurtija da isprovocira Srbiju, a onda se uključi NATO. To isto rade i sa Rusijom. Međutim, Rusija više nema svoj unisoni ideološki blok, ali postoji jedan drugi zajednički imenitelj, a to je potreba da se prodiše i da se vodi jedna suverena politika. To se naziva BRIKS. To je u stvari produženi nastavak ideoloških sukoba iz druge polovine četrdesetih godina - ističe filozof.

Informer

Miloš Laban

Laban navodi da Srbija, u slučaju da do rata NATO i Rusije dođe, mora po svaku cenu da pokuša da ostane neutralna.

- Ja mislim da Rusija može da dobije rat sa NATO. Ovde se radi o jednom sukobu koji po meni mora da se razreši u njenu korist. Tri zadnja veka anglosaklonski svet dominira čitavim svetom. Prvo je to bila britanska imperija, dva veka. Imali su ogroman broj kolonija. Slažem se sa Vučićevićem da zaista u narednom periodu, nažalost, može da dođe do sukoba NATO s Rusijom. Mi sigurno ne možemo da utičemo na te velike sile, ali možemo da utičemo da naša država pokuša po svaku cenu da održi jedan relativno neutralan položaj u svemu tome i da možda budemo upravo mesto gde će se održavati budući mirovni pregovori. Nemojmo sami sebe potcenjivati, to je jedna velika greška. Mi smo veliki narod, imamo istoriju četiri hiljade godina - kaže analitičar.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: