21.09.2024.

18:03

Foto: Nikola Babić

TV

Kurti u panici! Strahuje od rezultata američkih izbora? Proterivanje, etničko čišćenje ili istrebljenje Srba na KiM? (VIDEO)

Direktorka Studija B Ivana Vučićević istakla je da je Priština, odnosno Aljbin Kurti izuzetno nervozan.

Informer

Nikola Vukelić Ivana Vučićević Miljan Damjanović

-Ovakvim brutalnim napadima žele da izazovu jaču reakciju Srbije. Spisak svega što oni rade je sve duži i duži. Sve se uništava na ovakav način. Ovo nije nešto neuobičajeno. Više nas ništa ne može ni iznenaditi. Pozicija Srbije je vrlo teška. Kada imate ovakvog protivnika sa druge strane. Kurtiju smeta razvijena Srbija. Mi svaki dan iščekujemo šta će sutra novo uraditi. Oklopna vozila oko vrtića! Čini mi se da očekuju od nas nekakvo vojno delovanje. Oni nas konstantno zastrašuju napadima, prebijanjima, ukidanjem dinara i svemu ostalom. Pritisak nikada nije bio ovako veliki. I dalje se slažem da naš državni vrh treba dobro da razmisli. Svaki korak mora biti dobro isplaniran. Mislim da mi u smislu jačanja na evropskom i svetskom nivou sa prijateljima možemo da budemo još jači. Predsednik je otputovao u Njujork. Tu su sastanci. Sve može da doprinese jačanje odnosa. Jako je važno da sa svim zemljama, pa i onim najmanjim, treba razgovarati- rekla je Ivana Vučićević.

Podpredsednik SRS Miljan Damjanović rekao je da mi moramo da znamo da imamo posla sa izuzetno inteligentnim ludakom.

Informer

Nikola Vukelić Ivana Vučićević Miljan Damjanović

-Potcenjivati Aljbina Kurtija je greška. On dobro poznaje istoriju Kosova. Problem KiM je viševekovni problem. Za vreme Brankovića mi smo imali tek dvadesetak albanskih porodica. Tada su krenuli da naseljavaju razne poslušnike koje je trebalo. Ti nasrtaji na Srbe nikada nisu prestali. Najveći nasrtaji nastaju posle takozvanog oslobođenja nakon 1945. Mi smo to sve videli. Naša pozicija je takva da ima dva pravca. Prvi pravac je diplomatija. Ovo je momenat da mi budemo glavni učesnici u donošenju nekakvih mirovnih sporazuma. Želimo da verujemo da ima jedan broj dobronamernih država. Šta nam to donosi? Donosi nam nesmetani razvoj i dokaz zašto je naša politika takva prema Rusiji. Nekada smo mi imali vrlo uspešne aktivnosti. S druge strane je vrlo bitno staviti tačku i reći da nema pregovora sa Kurtijem. Njega ne interesuju nikakve priče o bilo kakvom razvoju- rekao je Damjanović.

Državni savetnik Nikola Vukelić rekao je da je Kurti teriorista i ektremista i da je sreće, bio bi u srpskom zatvoru.

-Mi od njega ne možemo očekivati ništa dobro. Jedina njegova politika jeste ekstremizam i brutalni napadi na Srbe i Srbiju. Iako bi reagovali iz srca i svim srcem, moramo biti mudri i racionalni. Ne smemo dozvoliti da nas uvuče u sukobe. Sada nije trenutak. Geopolitičke stvari se menjaju sporo, ali se menjaju u našu korist i zato je Kurti sve nervozniji. On pokušava da isprovocira sukob i srpske vlasti da reaguju. Naravno da postoje crvene granice, ali ne smemo mu dozvoliti da on diktira tempo. Kad je Tramp bio predsednik, malo su uvukli rogove. Siguran sam da će situacija biti malo lagodnija kada se završi sukob u Ukrajini. Sada ne treba da trčimo pred rudu, treba da izdržimo i da jačamo svoju državu, svoju privredu i vojsku. Treba da sačekamo da sve u svetu prođe, pa da situaciju okrenemo u našu korist- rekao je Vukelić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: