21.09.2024.

21:43

Foto: nikola babić

TV

Rat u Ukrajini trajaće još nekoliko godina? Rusi preuzimaju Kursku oblast sporo, ali temeljno! (VIDEO)

Prof. dr Uroš Šuvaković rekao je da je Ukrajina pogrešno procenila situaciju kada je upala u Kursku oblast.

Informer

Uroš Šuvaković i Milan Jolović Legenda

-Mislim da su hteli da se dokazuju Zapadu i da kažu kako mogu. To je jednako takvom udarcu kao kad muva ujede slona. Rusi se tu nisu dali prevariti da usmere snage na Kursku oblast. Nisu na ovo želeli da obraćaju preterano pažnje u prvom trenutku. Sada su pokrenuli kontraofanzivna dejstva, ali ne punim kapacitetom. Neće se oni mnogo tu zauzimati jer oni za cilj imaju da oslobode one teritorije gde živi etnički rusko i rusofono stanovništvo, a to se odnosi na Dombas koji se forsira u ovom trenutku. Ipak, mislim da Rusi neće odustati ni od oslobođenja harkovske oblasti uključujući i grad Harkov. Harkov je ogroman grad, drugi po veličini u Ukrajini. Ja sam na početku ovog sukoba dao prognozu, a to je da će linija razdvajanja biti Harkov: Odesa. To Rusi moraju da urade i u kopnenom i u morskom delu da bi zaštitili svoje interese na Krimu. Koliko će to trajati? To nisam u stanju da kažem. Nakon prvih mesec dana pada morala, sada imate kontraefekat. Sada su Rusi svesni da je neko stranom čizmom stupio na njihovu teritoriju, što je motivisalo one koji žele da se uključe u borbu- rekao je Šuvaković.

Pukovnik u penziji Milan Jolović Legenda objasnio je na koji način napreduje ruska vojska na svim oblastima fronta, bez obzira što taj napredak deluje sporo.

Informer

Uroš Šuvaković i Milan Jolović Legenda

-Nisu uspeli da razvuku ruske snage, što znači da Rusi napreduju i na pravcu Avdevejke i u kurskom pravcu. Rusi su zauzeli selo Darijevo. Tu su našla 4 mlada vojnika koji su se 39 krili, a onda su se predali ruskoj vojsci. Njima je bila nejasna situacija gde se nalaze koje snage. Oni su se skrivali u tom podrumu dok Rusi nisu oslobodili to selo. Ruska ofanziva ide polako, ali temeljno u Kurskoj oblasti. Kad krenu kiše, Ukrajinci se ne mogu ukopavati. Neće to ići lako, možda će trajati par meseci, ali su Ukrajinci tu ogromne snage izgubili. Ukrajinci su priznali da su sve ukrajinske snage prešle na kanal sever Donjeck. Taj kanal je bio prirodna prepreka. Definitivno su se Ukrajinci povukli i sad se stvaraju uslovi za dalje oslobađanje Časov Jara. Sada rusi idu ka Kurahovu. To je operativna osnovica sa koje bi trebalo da napadaju Pokrovsk. Ruske snage su u zadnje vreme porušili sve mostove u Pokrovsku, nemaju struje, uništili su repetitore, što je pokazatelj da se srpemaju na konačan napad na Pokrovsk. Gledajući ove tri godine rata, ako Rusi budu angažovali ove kapacitete, rat će trajati još nekoliko godina. Ako budu Rusi sa ovim sredsvima napredovali, to će svakako trajati još nekoliko godina- ponovio je pukovnik Milan Jolović.