24.09.2024.

22:00

Foto: Miloš Rafailović

TV

Nema nade za mir u bliskoj budućnosti! Rat u Ukrajini će potrajati, a evo zašto neće doći do nuklearnog sukoba! (VIDEO)

General Vinko Pandurević rekao je da se nije desilo ništa novo ili specifično u poslednjih nekoliko dana.

Informer

Vinko Pandurević i Boško Vasiljević

-Tenzija se svakako oseća. Specijalna vojna operacija izgubila je te konture. Rusija svim mogućim kapacitetima želi da ostvari svoje ciljeve. Ona čini značajne pomake u centralnom delu frontu. To je na jedan način pokušaj Rusije da kroz stvaranje kotlova stvori uslove za dublje prodore. Prestali su sa frontalnim načinom delovanja. Ja sam siguran da će inicijative u pogledu mira biti kratkoročne. Rusija mora nastaviti sa ostvarivanjem svojih ciljeva kako je to rekao i gospodin Peskov u svom izveštaju. Gubici Ukrajine su raznovrsni. Ukrajina ima demografske gubitke u smislu raseljavanja, ali i na samoj liniji fronta. Ruska strana svakodnevno izveštava o gubicima Ukrajine. Predsednik Putin je u pravu da rukovodstvo Ukrajine mora realno da sagleda svoju situaciju. Što se tiče situacije u svetu, jedan deo govora predsednika Vučića usmeren je na samu ulogu Povelje UN-a. Drugi pravac njegovog govora odnosio se na zapadne zemlje koju su tu povelju pogazile, a treći pravac njegovog govora bio je u pravcu manjih zemalja. Vezano za to je dokument koji su usvojile UN, a to je Povelja za budućnost. Ona se tiče same reforme Saveta bezbednosti. Nemačka je inicijator toga jer očito želi da postane stalna članica. Po mom sudu, ovaj rat će još potrajati, ali ne verujem da će se desiti nuklearni rat tako brzo. Mislim da Zapad želi da provocira Rusiju da bude prva. Ovaj svet je toliko povezan da kada dođe do pucanja bilo koje karike, to se oseća u celom svetu. Ovaj rat je poslednja šansa da Zapad zadrži unipolarnost- rekao je Pandurević.

Analitičar Boško Vasiljević komentarisao je izgurivanje ruskog novinara u Njujorku i da to govori o dezorjentisanosti i fundamentalnoj podeli čitave civilizacije.

Informer

Vinko Pandurević i Boško Vasiljević

-Došlo je do polarizacije. Što se tiče Rusije, Rusija je supersila koja je uslovno rečeno nepobediva. Ne samo što ima svoju vojnu snagu, ona ima ogromne potencijale: energente, naučne potencijale... Zapadna civilizacija u ovom trenutku radi protiv same sebe. U ovom slučaju Rusija se debelo okrenula korelacijama sa Istokom što će napraviti još dublju podelu. Veliki broj lidera sa Zapada ne želi da prihvati da cela ekonomija ide u suprotnom pravcu. Mislim da još uvek postoje inteligentni i školovani lideri koji znaju da su potencijali Kine i Rusije ogromni i da treba da se uvaže, a lideri sa Zapada treba to da shvate kao činjenicu. Međunarodno pravo je prekrđeno 1999. godine i otvorena je Pandorina kutija. Jednostavno živimo u vrlo turbulentnom vremenu. I sama korona i svi ratovi ulaze u to, nadam se da će konačno doći do nekom okretanju prosperitetu i razvoju. Lukašenko je stari i iskusni političar. On dugi niz godina svoju državu vodi u jednom kvalitetnom pravcu. On vrlo često spominje dronove kao novu tehniku ratovanja. Ratovi evoluiraju kao i sve drugo u svetu. Unapred treba pripremiti svoje odbrambene strukture. Dron je jeftino oružje, ali može stvoriti konfuziju u pozadini. Mislim da sam njegov govor govori da je svet na ivici globalnog sukoba, a ja verujem da ima dovoljno inteligentnih ljudi i da ćemo taj sukob uspeti da izbegnemo. Ima tu više različitih interesnih sfera, a svo to oružje treba da se iskoristi. Ipak, bilo je dovoljno vremena za to. Mi treba da se okrenemo zdravoj korelaciji između svih nacija. Ja sam čovek koji je optimisitčki raspoložen i tako gledam na svet- rekao je Vasiljević.

Novinar Vlastimir Vidić javio se uživo iz Nemačke i preneo je najnovije planove Olafa Šolca.

Informer

Vlastimir Vidić

-Džozef Bajden dolazi u posetu Nemačku. Pored njega, Olaf Šolc je pozvao i Makrona i premijera Velike Britanije. Šolc je za sada zauzeo čvrst stav. Pre nekoliko dana ponovo se pojavio intervju sa Šrederom koji je upozorio da je zadnji trenutak da se pregovara sa Moskvom. Sigurno su određene infomracije došle do Nemačke. Ako Nemačka dozvoli Ukrajincima da koriste njihovo oružje, jasno je da će se Nemačka naći prva na udaru Rusije među zemljama NATO pakta. Specifična je situacija sa AFD-om. Ako se pogleda ukupan broj birača, AFD je dobio najviše. Ako se pogleda krajnji efekat, on će biti gubitnik. Ostaje i dalje ono što šokira Nemačku, kako je AFD napravio takav rezultat. Struktura glasača za AFD je od 19 do 26 godina, što najvše zabrinjava vlast. Starija populacija birala je SPD. Ako na mlađima svet ostaje, jasno je šta će biti u budućnosti. Od Bizmarka se zna kakvim očima nemačka spoljna politika gleda na Balkan. Srbija će uvek biti ono područje koje treba kontrolisati. Ne smemo da očekujemo mnogo. Jedina strana u nemačkoj politici koja kaže da treba povući priznanje Kosova jeste AFD- rekao je Vidić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: