25.09.2024.

09:30

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Srbija nije sluga ni Rusije ni SAD-a! Istorijski govor predsednika Vučića u Njujorku probudio male zemlje! (VIDEO)

Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije rekao je da je važno gde je govor održan, u kojim međunarodnim okolnostima je održan, ali i ko ga je održao.

Informer

Nenad Vuković

-UN su stvorene da bi se konflikti u svetu rešavali na miran način. Vidimo dokle je to došlo. Čovek se svaki dan zapita gde je poginulo više dece, gde nema struje i vode po gradovima. U okolnostima gde se ratovi u svetu razbuktavaju i kada dolazi do prelaska sa unipolarnog sveta. U EU jača desnica, postoji pritisak krize. Neke stvari koje su tu okamenjene 1945. više ne mogu da funkcionišu na isti način. U tom kontekstu govori predsednik jedne Srbije koja je već kamenčić u cipeli. Srbija je pokazala da bez obzira na to što nismo velika i uticajna država, nismo ni jedna ni druga strana i tražimo svoj put. Nastojite da sprovodite jednu politiku toga što se zove međunarodno javno pravo. Međunarodni odnosi su suviše važni da bi najveće sile mogle da dozvole da se igraju. Suverenitet Ukrajine je nedodirljiv,  a sa suverenitetom možemo da se igramo. Vrlo je važna geopolitička svesnost: kako se govori u regionu, kako se govori u Evropi, a kako se govori u UN. Nemci nam savetuju da treba da se pokajemo, drugi nam savetuju da je u našem interesu da se odreknemo Kosova-rekao je Vuković.

Prof. dr Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije rekao je da je nastup predsednika Vučića bio odličan i da je on poslao veoma duboku poruku onima koji treba da je dobiju.

Informer

-Mislim da niko od govornika u sadašnjem vremenu nije tako iskreno govorio i nije rekao šta je problem u UN. On je jasno dao šta je to što manjka UN i zašto su zapravo i stvorene UN. One treba da budu preventiva da ne dolazi do ovakvih žarišta. Ja bih rekao da postoje agende savezničkih interesa, a naš predsednik je rekao da je čovečanstvo u opasnosti i prošao je minut do dvanaest kada je trebalo da se vrati vera u kuću mira, a to su Ujedinjene nacije. Postavlja se pitanje šta su učinile UN da bi sprečile i zaustavile određena žarišta. Imamo prava da kažemo koje su to stvari koje pod hitno treba da se menjaju. Neke članice kažu da je Ukrajina Pandorina kutija, a zanemaruju našu muku, to je ono njiihovo licemerje. Mi možemo da budemo most onih koji su svoje ciljeve suprotstavili i napravili globalnu krizu. Hitno je potrebno to sanirati u suprotnom, mi ne možemo razgovarati ni o jednoj od pet tačaka koje su oni izneli. Preteča svega je bezbednost i mir, ali i poštovanje između članica UN, a ne samo sila koje primenjuju samo one rezolucije koje su njima podobne- rekao je Milosavljević.

Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, rekao je da je govor predsednika Vučića u Njujorku bio jedan od njegovih istorijskih govora.

Informer

Vladimir Marinković

-On je poslao poruku koliko je potreba reforma UN. On nije propustio priliku da ukaže na dvostruke aršine koje velike zemlje imaju kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja. On je spomenuo i bombardovanje 1999. kršeći upravo principe koje su postavile UN. Pokazalo se da se ovo što se danas događa u svetu ne može tako da funkcioniše. Ne može globalni svet da bude u miru ako nema jednakih pravila i principa za sve. On je poslao jasnu poruku svima koji su bili u sali, ali i celoj međunarodnoj zajednici. Interesantan govor je bio i predsednika Irana koji je osudio rusku agresiju na Ukrajinu. Predsednik Argentine je kao i naš predsednik izneo da države imaju pravo da se opiru i ne prihvataju ovu vok kulturu. Predsednik Vučić poslao je poruku da će Srbija da se bori do kraja za poštovanje međunarodnog prava- rekao je Marinković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: