25.09.2024.

13:08

Foto: Tanja Anrdic

TV

Rat u Gazi izazvaće globalnu katastrofu! Ovaj pojas je leglo bakterija imunih na postojeće antibiotike! (VIDEO)

Psiholog Snežana Anđelić rekla je da je situacija u Gazi poraz svih nas.

Informer

Snežana Anđelić

-Mi smo dozvolili da dođe do svega ovoga. Kako je moguće da jedan rat traje godinu dana, a da Svetska zdravstvena organizacija ne može da uđe i pomogne ljudima? Uvek je humanitarna pomoć bila dostupna žrtvama rata. Ovo je od kad ja znam prvi put da vidim da niko ne može da uđe i to je odgovornost svih nas. Da li se ne budnimo dovoljno? Očigledno nismo dovoljno moćni da se pomogne ovoj deci. Oni su samo žrtve rata. Postavlja se pitanje gde je sledeće žarište i gde ćemo mi sledeće izgubiti humanost. Mnogi su ratovi bili, nismo mogli da ih zaustavimo, ali smo mogli da se nađemo na licu mesta da donesemo ljudima hranu, čistu vodu i lekove. Ja sam specijalista za traumu i moja uloga je bila da se nađem na terenu i toj deci pomognem i koliko-toliko sprečim da dođe do ozbiljnog postraumatskog poremećaja. Da je sada dostupno ekipi UN, mi bismo mogli da budemo prisutni i da stvaramo okruženje za tu decu koje će biti sigurno i gde će moći da izraze svoje emocije. Posledice su mnogo manje kada je adekvatna pomoć na terenu prisutna. Ogromna je razlika biti u jednoj traumi sam i biti u prisustvu nekoga. Naš zadatak je da oni ne ostanu sami- rekla je Snežana Anđelić.

Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku rekao je da vidimo da se vojna operacija u Gazi nije isplatila i da je to nešto što nije urodilo plodom.

Informer

Ljubomir Đurić

-Ovo će dovesti do još veće radikalizacije stanovništva u Gazi. Neće ni dugoročno imati one efekte koje Izrael želi da postigne. Nismo mašine. Možemo da razmišljamo da ako u toj bolnici ima dva pripadnika Hamasa i 500 Palestinaca, onda možda ne treba da gađate tu bolncu. Postavlja se pitanje koji je cilj i šta u realnosti žele da postignu. Sve što čujemo, ne možemo da definišemo u potpunosti. Oni mogu da kažu da su uništili Hamas jer u narednom periodu neće moći da deluju. To nije slučaj. Ubili su lidere Hamasa, pa vidimo da su oni samo zamenjeni. Opet se ništa nije desilo. Kada pogledate sa druge strane, možemo da kažemo da nešto nije slučajno. Hamas još uvek operiše u  Gazi, a imamo 50.000 ljudi koji su izgubili živote. Za sada je ovaj rat neisplativ. Dovodi se u pitanje zašto se ovaj rat nastavlja. Dolazimo do zaključka da Netanjahu koristi ovaj rat za ostanak na vlasti. Imali smo i proteste protiv Netanjahua i reforme sudstva. On pokušava da poveća sopstvenu podršku u okviru Izraela. On nije ekstremista, on je oportunista- rekao je Ljubiomir Đurić.

Celu emisiju pogldajte u videu ispod: