Autor: Informer.rs

27.09.2024.

18:46

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Jaka Srbija trn u oku pojedincima! Povratak obaveznog vojnog roka je obnavljanje veze između vojske i naroda! (VIDEO)

Jasmina Andrić, urednica magazina "Odbrana i bezbednost" ističe da se u Srbiji tokom vremena bivše vlasti dogodio proces demilitarizacije Srbije. 

- Imamo jedan zaokružen proces gde je Srbija bila u procesu demilitarizacije, koje je došlo sa Zapada. Došlo je do razmontiranja vojne tehnike i suspendovan je vojni rok. Sa dolaskom predsednika Vučića na vlast evidentno je da se dobio novi narativ ulaganja u vojsku. Proces demilitarizacije je značio da se pridružite vojnom savezu i da uništite svoju vojsku - kazala je Andrić.

Penzionisani general Vidosav Kovačević navodi da je prekid služenja vojnog roka je prekid veze vojske i naroda.

- Smeta mnogima jaka vojska naše zemlje, a smeta im i jaka politika i diplomatija. Više od 6000 učesnika i 2500 vojne tehnike je učestvovalo u prikazu, ali to nije dovoljno. Prekid služenja vojnog roka je prekid veze vojske i naroda. Ukidali su se i u gradovima vojnih garnizona, a danas nemamo to, jer je prekinuto. Ukinuli su i granične jedinice, što je katastrofalna greška - rekao je Kovačević. 

Informer

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, kaže da je obnavljanje vojske suština jednog naroda, dok je njeno uništavanje, uništavanje i samog naroda.

- Obnavljanje rezerve vojske je suštinsko, jer moramo da imamo osnovu odbrane naše vojske. Kada su uništavali vojsku, oni su govorili da će da se ratuje na dugme, ali vidimo da se danas tokom dva svetska rata ratuje na dugme, ali pešadija je najbitnija. Propala je priča tih stručnjaka koji su to govorili. Smejurija uništavanja koje se dogodilo, je uništavanje jednog naroda. Nužno je da se vrati uniforma, jer je nekad ona označavala i poštovanje - objasnio je Milovanović.