Autor: Informer.rs

28.09.2024.

11:09

Foto: shutterstock/Informer

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Republika Srbija je pokrenula inicijativu i uz pomoć ambasade Grčke podigla spomenik Đorđu Mihailoviću, čuvenom čuvaru srpskog groblja.

Više od pola veka deda Đorđe čuvao je grobove ratnika iz slavnog vremena, koji su poginuli za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović otkrili su bistu Deda Đorđu Mihailoviću.

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, a sada je dobio i bistu na Zejtinliku

Ministar Bratislav Gašić je održao govor u čast palim srpskim junacima i deda Đorđu Mihailoviću.

- Ispratio je mnoge podvige Srba. Kroz njega su se obraćali oni koji ne dočekaše srpsku slavu. Svaka žrtva ovde pokopana zakletva je i jemstvo da se naša zemlja mora braniti časno. Poklanjamo se skoro 7.500 hiljada predaka koji su časno pali. Deda Đorđe je decenijski tihim radom uz borce ugradio i samog sebe. Neka je večni pokoj srpskim junacima, živela Srbija - rekao je ministar Gašić.

Ekipa Informera je razgovarala sa sinom i sa ženom pokojnog Đorđa Mihailovića, Fotini ili kako je on zvao Slobodanka.

- Preponosna sam što smo zajedno bili i radili na svetom mestu. Želela sam da vidi sve ovo - rekla je ona sa očima punih suza. 

- Jako smo ponosni i on je zaslužio ovo sveto mesto - dodao je njihov sin.

Slava srpskim junacima!