Autor: Informer.rs

29.09.2024.

09:01

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Šiptatsko-ustaška kampanja protiv Srbije: Kurti i Plenković smatraju da smo destabilizujući faktor u regionu (VIDEO)

Vladimir Vuletić, sociolog, ističe da zbog pojedinih događaja, zemllje iz regiona vide Srbiju kao faktor destabilizacije.

- Oni uvek vide Srbiju kao destabilizatora, još i u staroj Jugoslaviji. Dogodilo se sve to iz razloga koji su bili povezani sa globalnim i tektonskim promenama. Kada je istočna Evropa ušla u EU imali ste snažan napredak, ali to je Zapad brzo isušio. Rusija je na neki način država pod kontrolom istočnu Jugoslaviju. Jugoslavija ne bi mogla da se raspadne bez odobrenja Rusije, koja je već sa Zapadom dogovorila svoje "parče kolača" - rekao je Vuletić.

Informer

On dodaje i da je Srbija nezavisna zemlja okružena NATO paktom, ali da odoleva raznim paktovima i pokušajima slabljenja.

- Mi smo ostrvce u NATO moru, pa je dobro da nas vodi ovakav državni vrh, pametno i smireno. Ako dozvolite da vas preplavi to more izgubićete teritorijalni integritet i nezavisnost. Prave se razne vrste paktova da bi se oslabila Srbija. Oni su svesni svoje uloge i vrši se dodatni pritisak na našu zemlju. Bez ekonomskog napretka i povezivanja, čitav region neće imati budućnost - zaključio je Vuletić.