29.09.2024.

21:54

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Politički filozof Dragoljub Kojčić rekao je da je, kada je slušao govor predsednika Vučića, razmišljao na nekoliko ravni.

Informer

Dragoljub Kojčić

-Jedna je zaključak da je on izuzetan retoričar. On je uvek imao odlične i dobro tempirane govore. Očigledno je da i ukrajinska i bliskoistočna kriza dovela do buđenja političke samosvesti u Africi i Južnoj Americi. Očigledno je da Zapad popušta u natezanju konopca sa ostatkom sveta. Oni imaju veliki problem sa Afrikom. Predsednik je uočio da se menja situacija i u Evropi nakon izbora za Evropski parlament. Jedan ogroman procenat glasova je dobio Faraž. Đorđa Meloni čvrsto stoji na nečemu što možemo nazvati desni centar, a ni Olaf Šolc ne stoji sjajno u svojoj zemlji. Svetska politika je jedan veliki inertni sistem i potrebno je vreme da se vide reforme. Predsednik se obratio svetu koji se rađa,  a to znači da je sudbina Srbije zagarantovana u svemu što će da se rađa. Mislim da Srbija nudi nešto što niko ne može. Ono što Srbija nudi ne meri se dolarima, a to je dostojanstvo. Džefri Saks kaže da na zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze na druge kontinente, onda je teška represija- rekao je Kojčić.

Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost objasnio je zbog čega je Afrika toliko značajan kontinent.

Informer

Mihajlo Olujić

-Ona je potencijal koji je najmanje iskorišćen. Nemačka će u narednih nekoliko godina imati problem da isplati visoke penzije jer nema dovoljno mladih koje će da održe te penzije. Mnoge zemlje Azije su iskoristile demografski potencijal, a sledeće su zemlje Afrike. Afrika će preskočiti nekoliko koraka. Neće postati prosperitetna preko noći, ali kada tehnologija dođe u centar više neće biti bitan raspored resursa. U Africi se lako menja vlast za razliku od drugih zemalja. Afrika je otvorena po tom pitanju. Moguć je dolazak novih snaga i uključivanje u nove svetske pokrete. Afrika je zato potencijalna snaga. Jedna izrazito islamska zemlja, kao što su Emirati, koja bi po svakom kriterijumu trebala da glasa za rezoluciju o Srebrenici, nije glasala. To je zaista velika stvar. To je rezultat predsednikove lične politike- rekao je Olujić.