02.10.2024.

08:56

Foto: Pedja Milosavljević

TV

Jevreji protestuju protiv divljanja Netanjahua! Više od milion građana Izraela napustilo je svoju državu! (VIDEO)

Analitičar prof. dr Stevica Deđanski govorio je o tome da li je svet za korak bliži katastrofi.

-Očigledno da je ovo drugačije, a možda i nije. Deluje da je udar ozbiljniji i da nije dogovoren. Za ovaj prvi ne znamo da je dogovoren, ali liči da jeste. Izrael je bio spreman. Iran je demonstrirao da može, nije napravio štetu. Velike sile su Kina, Rusija i Amerika. Izrael je velika sila zbog Amerike. Moramo da budemo fer i kad kritikujemo. Amerika je u ovom momentu redila na tome da ne dođe do prelivanja. Mislim da su još uvek pritisci velikih sila da ne dođe do toga- rekao je Deđanski.

On je istakao da nije poenta u Jevrejima.

Informer

Stevica Deđanski

-Jevreji su stradalni narod, njima ne treba ovo. Imamo izjave Jevreja koji su protiv Netanjahua. On nastavlja to da radi jer ima vladu koja je ekstremna, a drugo, on je pre početka sukoba bio proganjan. Nemoguće ga je zaustaviti jer je to za njega borba za ličnu vlast i lični život. Ne sme da se skače po međunarodnom pravu kako ko želi. Kada Rusija napadne Ukrajinu iz svojih razloga, to se naziva agresijom. Da li je ovo agresija? Napadneš Liban i kažeš da ratuješ sa Hezbolahom. Na Zapadu, kada neko nekoga ubije, jure se teroristi, a ne ubijaju se deca. Više od milion Jevreja je otišlo iz Izraela- naveo je Deđanski.

On je rekao da se Bliski istok ne može rešiti bez priznanja države Palestine.

-Mora da se poštuje međunarodno pravo. Ovde nastaje nova podela snaga u svetu koja znači da više neće biti dominantna jedina sila u svetu. Kina je nezaustavljiva! Sada se tu mešaju interesi. Amerika i dalje želi da ostane jedina sila, a drugi to ne žele. Iran je ispalio sto projektila. Iran je mnogo velika sila, nema sto projektila, ima mnogo više. Ovo je ispipavanje kako će da se reaguje- rekao je Deđanski.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: