Autor: Informer.rs

03.10.2024.

09:33

Foto: Informer

TV

Evropa je progutala mamac koji će joj zastati u grlu! Vatrena stihija sa Bliskog istoka zahvatiće i Stari kontinent? (VIDEO)

Prof. dr Miloje Pršić, istoričar, kaže da velike sile nisu sankcionisali Izrael i da je zato i došlo do većeg sukoba sa Iranom.

- Situacija je izmakla kontroli i pokrovitelji Izraela nisu na vreme preduzeli akcije protiv njih. Nesporno je da Izrael ima totalnu podršku Amerike i Velike Britanije. Izraelska vojska i vlada je radila nešto nedopustivo u Gazi. Razoreni su gotovo svi gradovi, a nikakve reakcije nema iz Evrope. Mosad je takođe gađao i centar Libana, što je nedopustivo. Iran je pokušavao da bude van sukoba, ali to nije moguće - rekao je Pršić.

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, ističe da neke islamske zemlje osuđuju to što se dešava u Gazi, ali da nijedna od tih zemalja nije pokazala neke veće poteze, osim Irana.

- Može mnogo gore da se desi, ovaj sukob je i dalje na nivou Bliskog istoka. Nikada tu nije bilo mira, uvek je bilo nekih sukobu. Nalazimo se na ivici proširenja sukoba. Neke islamske zemlje osuđuju to što se dešava u Gazi, ali nijedna od tih zemalja nije pokazala neke veće poteze. Mitska islamska solidarnost ne može da se vidi na delu. Amerika je uložila novac u smirivanje odnosa islamskih zemalja i Izraela - kazao je Dobrosavljević.

Informer

Prof. dr Milan Petričković, Fakultet političkih nauka navodi da Zapad ima velike interese na Bliskom istoku, ali i da žarište može da bude pogubno i po samu Evropu.

- Evropa je progutala mamac koji će joj zastati u grlu. Ovde su ukršteni planetarni interesi. Bez obzira na večito žarište i turbulencije, napravljena je neka vrsta veštačkog tkiva i iskorišćene su religijske razlike. Interesi u formi energenata postoje na Bliskom istoku. Nažalost povlače se konci i zvecka se nuklearnim oružjem u Pojasu Gaze i tamo se dešava užas koji svakako treba osuditi - objasnio je Petričković.