Autor: Informer.rs

04.10.2024.

10:01

Foto: foto: Peđa Milosavljević

TV

Zbog rata Irana i Izraela, cene u Evropi skaču u nebo! Da li je Srbija u opasnosti od poskupljenja? (VIDEO)

Dr Nikola Seneši, ekonomista, ističe da Bliski istok nema toliki uticaj u proizvodnji nafte, ali i da potencijalni sukobn Saudijske Arabije i Irana, može drastično da poremeti ekonomiju.

- Nafta je skočila za dva dana 10%, ali ne verujem da će preći cenu 100 dolara po barelu. Bliski istok nema toliki uticaj u proizvodnji nafte, samo nekih 20 posto. Amerika je povećala proizvodnju, a najveću proizvodnju imaju Rusija i Kazahstan. Ako se opet podignu tenzije između Saudijske Arabije i Irana, može da drastično poremeti ekonomiju - rekao je Seneši.

Informer

Naš gost dodaje i da je svet u komplikovanom ekonomskom momentu, ali i da Srbija neće imati problema.

- Mislim da Izrael nema snage za više frontova. Iran ih je ozbiljno potkačio raketnim napada, a izraelska vojska ima zahtevan zadatak u Libanu. Svet je u komplikovanom ekonomskom momentu. Očekujem drastičnije probleme snabdevanja gasom Evropu. Smatram da kod nas neće biti nekog rizika i da neće biti nekog velikog poskupljenja. Amerika samo diže tenzije, jer im je njihova ekonomija zasnovana na vojnoj industriji. Uprkos svemu vidimo smanjenje inflacije u svetu - zaključio je Seneši.