Autor: Informer.rs

04.10.2024.

12:47

Foto: Foto: Tanja Andric

TV

Gigant dečije medicine: Tiršova slavi 100 godina postojanja!

Prof. dr Siniša Dučić, v.d. generalni direktor Tiršove, ističe da ta ustanova stoji rame uz rame sa evropskim bolnicama.

- Ovo je ustanova tog tipa sa najdužom tradicijom u ovom delu Evrope. Iškolovali smo mnoge lekare, ali i izlečili milione dece. Značajna ustanova koja je doprinela razvoju Srbije. Naš kadar je odličan i ponosan sam na većinu lekara koji tamo rade. Imaćemo veliki zahvat koji će biti uspeh dečje kardiologije. Prva transplatacija materice u svetu izvršena je u Tiršovoj, kao i druga operacija testisa u svetu. Tiršova stoji rame uz rame sa evropskim bolnicama - rekao je Dučić.

Informer

On dodaje i da je Tiršova u rangu sa najmodernijim bolnicama u Evropi.

- Organizovali smo pregled karlica i kimčme. Kada otkrijete na vreme neku deformaciju, dok je dete malo, izlečenje je mnogo uspešnije. Odzivi su bili solidni na besplatne preglede, a lista čekanja gotovo i da ne postoji. Nama dolaze i kolege iz Londona da sarađuju sa nama. London je vodeći u Evropi, ali kardiohirurgija nam je ista kao i što imaju najmodernije bolnice u Evropi. Roditelji trebaju da urade opšti ortopedski pregled. Bebice bi trebalo da idu na preglede deformiteta kukova i stopala. Deca imaju obavezne sistematske preglede, a u ulasku u pubertet ističu se najviše deformiteti. Tiršova 2 će biti gotova do 2027. godine - kazao je Dučić.