06.10.2024.

13:10

Foto: Foto: Tanja Andric

TV

Deca znaju ko je Vojaž, ali nemaju pojma ko je bio Pupin! Da li su društvene mreže odnele primat nad klasičnim obrazovanjem? (VIDEO)

Master psiholog Liza Piščević objasnila je koliki je značaj upotrebe mobilnih telefona u tome koliko deci nedostaje pažnje.

Informer

Liza Piščević

-Kako bismo ovu poražavajuću pojavu komentarisali da deca nisu odgovorila dovoljno dobro ni na ovaj drugi deo. Ako ćemo da pričamo o digitalnom svetu, mislim da treba istaći da su neka istraživanja pokazala da deca školskog uzrasta provode do 7 sati na telefonu. Tu nije uključen rad za školu, već samo zabava. To isto istraživanje obuhvatila je deo za odrasle koje je pokazalo da je u pitanju 4 sata, mada mislim da su tu malo lagali. Ja mislim da je tu više od 4 sata. Ne znam kada je uvedeno, đaci imaju digitalni svet već u prvom razredu. Nadam se da će tamo nekako da ih usmere. Ja sam imala klijentkinju od 12 godina i pričale smo o raznim temama. U jednom trenutku smo došli i do ove teme. Majka se požalila da ćerka koristi telefon čak do 9 sati dnevno. Pokušali smo da smanjimo to korišćenje- rekla je Liza Piščević.

Jelena Radović, sociolog i stručnjak za marketing rekla je da je internet fantastična stvar ako znamo kako da ga koristimo. 

Informer

Jelena Radović

-Naša deca i mladi ne mogu da prepoznaju istorijske ličnosti i ličnosti vezane za kulturu. To znači da smo svi podbacili. Nije poremećaj pažnje samo kod dece. Upliv informacija je 3000 puta veći nego kada smo mi bili mladi. Kriva je brzina života kojim mi živimo. Informacije samo uleću i mi ne stižemo da ih obradimo. Ranije smo morali malo da se potrudimo, a danas informacije samo prolaze pored nas. Ja ne znam sve ljude sa ove druge strane. Treba da postavimo pitanje gde su tu roditelji, gde je tu škola i obrazovanje? Kod dece je interesantno to što je digitalni svet pun boja i šljokica, dok realan svet više podseća na crno/beli svet. Da li provodimo 9 sati jedući hranu, ili 7 sati pijući alkohol, pušeći... Jedino što možeš da radiš 9 sati, a da bude zdravo je da spavaš. U svemu mora da postoji neki balans- rekla je Jelena Radović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: